Mejni prehod med Latvijo in Rusijo pri kraju Lidumnieki. Foto: EPA
Mejni prehod med Latvijo in Rusijo pri kraju Lidumnieki. Foto: EPA

Latvijski urad za migracije je v tem tednu začel ruskim državljanom pošiljati pisna obvestila o poteku dovoljenja za bivanje v državi. Po navedbah urada gre za ljudi, ki niso predložili potrebnih dokumentov za podaljšanje stalnega bivanja oziroma se do 1. septembra niso prijavili na izpit iz latvijščine.

Latvijski parlament je lani sprejel spremembo zakona o priseljevanju, s katero so ruskim državljanom zaostrili pogoje bivanja v Latviji. Ruski državljani morajo po novem dobiti dovoljenje za stalno bivanje, pogoj za to pa je dokazilo o znanju jezika na osnovni ravni A2.

Nova ureditev, ki je močno razburila Rusijo, vpliva na okoli 20.000 ljudi. Latvijska radiotelevizija LSM poroča, da se je na izpit prijavilo 13.147 ruskih državljanov, 11.301 je test tudi opravljal, prestalo pa ga je 39 odstotkov udeležencev. Več kot 6500 ljudi se je prijavilo na vnovično opravljanje izpita, še poroča LSM.

Rok za prijavo na izpit so ruski državljani sicer imeli do 1. septembra. Kdor izpita ni opravil, a se je nanj prijavil, lahko zaprosi za dovoljenje za bivanje za dve leti in izpit znova opravi v tem času. Drugi, ki se niso niti prijavili, morajo državo zapustiti.

Odločitev vpliva predvsem na starejše

Vodja odbora latvijskega parlamenta za državljanstvo, migracije in javno mobilizacijo Ingmars Lidaka je sicer še avgusta ocenil, da naj bi Latvija izgnala od 5000 do 6000 ruskih državljanov. "Gre za ljudi, ki niso pokazali nobene želje, niti po opravljanju izpita niti po pridobitvi dovoljenja za začasno prebivanje. Molčijo," je takrat dejal po poročanju litovske radiotelevizije LRT.

Kritiki opozarjajo, da zaostritev pogojev vpliva predvsem na starejše in tiste, ki iščejo mednarodno zaščito, prav ti posamezniki pa naj ne bi predstavljali nevarnosti za nacionalno varnost. Nekateri od njih že vse življenje živijo v Latviji, ki je bila do leta 1991 del Sovjetske zveze. V baltski državi z 1,9 milijona prebivalcev je kar četrtina etničnih Rusov, je poročal Politico.