Emmanuel Macron med Francozi uživa zelo nizko podporo. Foto: Reuters
Emmanuel Macron med Francozi uživa zelo nizko podporo. Foto: Reuters

Uredništvo vztraja, da "jasno" ni želelo potegniti tovrstne vzporednice.

Kontroverzna podoba Macrona v črno-beli izdaji s kuliso protestnikov na Elizejskih poljanah se je pojavila na sobotni naslovnici revije M.

Slog naslovnice je nemudoma pritegnil pozornost bralcev, med njimi tudi predsednika parlamenta Richarda Ferranda, ki se je strinjal, da so uredniki z naslovnico vzbudili določene vzporednice.

Sporna naslovnica. Foto: Le Monde
Sporna naslovnica. Foto: Le Monde

Bralci so naslovnico primerjali z zelo podobno podobo Adolfa Hitlerja in množic, ki pozdravljajo nacističnega voditelja.

Obe podobi imata zelo podoben slog, pri čemer je Hitlerjev kolaž delo ilustratorja Lincolna Agnewa in se je lani pojavil v članku v reviji Harper.

Neupravičene kritike?

A spet drugi bralci se posmehujejo tistim, ki jih je podoba užalila, češ da gre za precej generičen tip grafike in da več kot o urednikih revije pove o bralcih samih, da so najprej pomislili na Hitlerja.

Podoben grafičen tip so namreč ilustratorji uporabljali tudi za upodobitve Karla Marxa ali pa Lenina.

Kljub temu je Le Monde objavil opravičilo zaradi prahu, ki ga je dvignila naslovnica, ob tem pa so zavrnili namigovanja, da so nameravali Macrona primerjati s Hitlerjem.

"Opravičujemo se tistim, ki so bili šokirani nad grafično podobo, ki, jasno, ne ustreza očitkom, naslovljenih na nas," je v uvodniku pojasnil urednik revije M, Luc Bronner.

Po Bronnerjevih besedah so se z naslovnico navdihovali pri ruskih konstruktivistih, pri čemer je poudaril, da je imelo več prejšnjih izdaj revije podoben slog naslovnic.