Stolpnico Grenfell so več mesecev po požaru ovili v belo blago. Foto: Reuters
Stolpnico Grenfell so več mesecev po požaru ovili v belo blago. Foto: Reuters
Žalovanje
Zaradi požara je umrlo 72 ljudi. Foto: Reuters
Grenfell
Stolpnica stoji v zahodnem delu mesta. Foto: Reuters

"Ne razumem, zakaj kot država ne dvignemo glasu, zakaj ne povemo vladi, da se morajo stvari spremeniti zdaj," je dejala Tasha Brade, domačinka in aktivistka organizacije Justice4Grenfell (Pravica za Grenfell), ki nudi podporo preživelim.

Aktivisti pričakujejo, da bo preiskava privedla do aretacij, zahtevajo tudi prepoved fasadne obloge, zaradi katere se je požar v stolpnici tako hitro razširil.

Jezni so tudi zaradi počasnega zagotavljanja novih stanovanj za preživele. Od 203 gospodinjstev, ki so ostala brez strehe nad glavo, jih namreč 42 še vedno živi po hotelih, 22 v posebnih stanovanjih s storitvami, podobnimi hotelskim. Štiri gospodinjstva so začasno pri prijateljih. Dodatnih 52 gospodinjstev ostaja v začasni nastanitvi, 83 pa jih ima stalne domove.

Požar, ki je v zgodnjih jutranjih urah 14. junija 2017 izbruhnil v kuhinji stanovanja v četrtem nadstropju, se je hitro razširil po 24-nadstropni stolpnici. Umrlo je 71 ljudi, ena od stanovalk pa je pozneje zaradi požara rodila mrtvega otroka.

Blok, zgrajen leta 1974, je bil prenovljen med letoma 2014 in 2016, ko je dobil novo fasadno oblogo. Glede na strokovno poročilo materiala pred tem niso preizkusili, ali je ognjevzdržen, prav tako ni ustrezal gradbenim varnostnim standardom.


Natasha Elcock
, ena od zadnjih preživelih, ki so bili rešeni iz stolpnice, je pohvalila odziv skupnosti na požar. "Lahko bi bili najbolj jezna skupnost med vsemi zaradi tega, kar se je zgodilo, a odločili smo se biti dostojanstveni in mirni," je dejala za BBC. "Na koncu smo si zaradi tega prislužili spoštovanje".

Po njenih besedah si želijo, da bi se Grenfella ljudje spominjali ne zaradi smrti 72 ljudi, ampak zaradi "dediščine spremembe" na področju socialne stanovanjske problematike in odnosa do ljudi ter njihovega upoštevanja.

Konec maja se je začela prva javna preiskava tragedije. Najprej so besedo dobili svojci žrtev, ki so pričali o zadnjih trenutkih sorodnikov in javnost spomnili na razsežnost katastrofe.

Kritike na račun ravnanja gasilcev
Gasilci so stanovalcem naročili, naj ostanejo v stanovanjih, kar je standarden postopek v primeru požarov v visokih zgradbah. Navodilo je veljalo skoraj dve uri, čeprav je ogenj streho dosegel v pol ure. Svojci žrtev so bili do takšnega ravnanja gasilcev zelo kritični.

Kerry O'Hara, ki je živela v šestem nadstropju, je povedala, da je vesela, da ni upoštevala tega navodila. "Raje ne pomislim, kaj bi se zgodilo, če bi ostala tam."

Kritike so bile uperjene tudi zoper konservativno premierko Thereso May, med drugim zato, ker je njena vlada oklevala pri prepovedi sporne fasadne obloge, potem ko je poročilo ugotovilo, da samo to ne bi preprečilo ponovitve tragedije.

Opravičilo premierke leto dni po dogodku
Theresa May se je pred dnevi v pismu, objavljenem v enem od časnikov, opravičila, ker se je po požaru sesšla samo s pripadniki reševalnih služb, ne pa tudi s stanovalci.

V Londonu ves teden potekajo spominske slovesnosti ob prvi obletnici nesreče. Med drugim naj bi trenutek, ko je izbruhnil požar, zaznamovali s polaganjem 72 belih vrtnic in z 72 sekundami molka.