Posledice eksplozije na objektu kemičnega obrata. Foto: Reuters
Posledice eksplozije na objektu kemičnega obrata. Foto: Reuters

"Žal predvidevamo, da petih pogrešanih ne bomo našli živih," je dejal direktor podjetja Currenta, ki upravlja tovarno, Frank Hyldmar. Dodal je, da pogrešajo štiri sodelavce njegovega podjetja in enega sodelavca zunanjega podjetja, ki jih med razbitinami iščejo tudi z brezpilotnimi letalniki. Sorodnikom pogrešanih je že izrekel sožalje, čeprav njihove smrti uradno še niso potrdili.

Na območju eksplozije so našli posmrtne ostanke dveh ljudi. Poškodovanih je bilo še 31 ljudi, med njimi nekaj huje, en človek se bojuje za življenje. V podjetju še ne vedo, kaj je povzročilo eksplozijo, po kateri je zagorelo v rezervoarjih s topili.

Tožilstvo je medtem sporočilo, da uvajajo preiskavo uboja iz malomarnosti. Osumljencev za zdaj niso navedli. Preiskovali bodo tudi, ali je bila eksplozija posledica malomarnosti.

Je prišlo do izpusta izredno strupenega PCB-ja?

Nemške okoljske oblasti medtem preučujejo posledice za ljudi in okolje. Agencija za okolje nemške zvezne dežele Severno Porenje - Vestfalija je navedla, da bi po torkovi eksploziji lahko prišlo do izpusta dioksinov, polikloriranega bifenila (PCB), ki velja za eno od najbolj strupenih snovi, kar jih je ustvaril človek, in furana v okolje.

Sorodna novica Dve smrtni žrtvi in 31 ranjenih v eksploziji v kemični tovarni v Leverkusnu

Tiskovni predstavnik agencije je dejal, da so bile v rezervoarju, ki je zagorel po eksploziji, klorirana topila. Dodal je, da se klorove spojine med postopkom zgorevanja spremenijo v dioksine ali PCB. Dejansko koncentracijo, ki naj bi nastala po eksploziji, trenutno proučujejo, a gre za zapletene postopke, tako da rezultatov ni pričakovati pred koncem tega tedna.

Zaprta igrišča

Okoliške prebivalce opozarjajo tudi, naj se izogibajo sajam, ki so padle na okolico po eksploziji, saj bi lahko bile strupene. Gasilska služba v Leverkusnu je prebivalce opozorila, naj ne jedo pridelkov s svojih vrtov in naj saj s čevlji ne zanesejo v stanovanja. Prav tako so zaprli okoliška igrišča.

V Leverkusnu preiskujejo vzrok smrtonosne eksplozije