Zagovorniki človekovih pravic so predlagani zakon vlade Viktorja Obrana označili za napad na skupnost LGBTQ v času, ko zaradi pandemije covida-19 ne smejo protestirati. Foto: Reuters
Zagovorniki človekovih pravic so predlagani zakon vlade Viktorja Obrana označili za napad na skupnost LGBTQ v času, ko zaradi pandemije covida-19 ne smejo protestirati. Foto: Reuters

Madžarska organizacija za pravice istospolno usmerjenih in transspolnih oseb Hatter je dejala, da ta zakonodaja dejansko pomeni prepoved posvojitev istospolnim parom, saj istospolne poroke niso dovoljene. Do zdaj je istospolni par lahko posvojil otroka, če je eden od partnerjev vlogo za posvojitev vložil kot samska oseba. Hatter očita, da se vlada namesto s pandemijo ukvarja z omejevanjem pravic in napadi na skupnost LGBTQ.

"Čas predloga zakona ni naključen. Predlog, ki močno omejuje zakonske pravice in nasprotuje temeljnim mednarodnim ter evropskim človekovim pravicam, je bil vložen v času, ko protesti niso dovoljeni," so dodali pri Hatterju.

Novi ukrepi na Madžarskem vključujejo nočno policijsko uro med 20.00 in 5.00, prepoved zbiranja, zaprtje restavracij, hotelov in kulturnih ustanov.  Na srednjih šolah in univerzah izobraževanje poteka na daljavo. Osnovne šole in vrtci ostajajo odprti. Športni dogodki pa morajo potekati brez gledalcev. Foto: Reuters
Novi ukrepi na Madžarskem vključujejo nočno policijsko uro med 20.00 in 5.00, prepoved zbiranja, zaprtje restavracij, hotelov in kulturnih ustanov. Na srednjih šolah in univerzah izobraževanje poteka na daljavo. Osnovne šole in vrtci ostajajo odprti. Športni dogodki pa morajo potekati brez gledalcev. Foto: Reuters

Vlada: Okrepljeno poudarjanje pravic otrok med posvojitvijo

Orbanova vlada se zaradi pandemije covida-19 in njenega vpliva na madžarsko gospodarstvo spopada z največjim izzivom, odkar je na oblasti. V sredo so v državi začeli veljati strožji ukrepi za preprečevanje širitve okužb z novim koronavirusom.

Vlada je zatrdila, da bo s predlaganim zakonom poudarila otrokove pravice med posvojitvijo. Predlagala je tudi ustavni amandma, s katerim, bi določili, da je mati ženska, oče pa moški. "Zagotavlja izobraževanje v skladu z vrednotami, utemeljenimi na madžarski ustavni identiteti in krščanski kulturi," piše v predlogu.

Za tradicionalne vrednote

Odkar je madžarski premier leta 2010 postal Orban, je njegova vlada sprejela več politik, ki naj bi ohranjale tradicionalne madžarske vrednote, vključno z vpisom zakona kot zveze med moškim in žensko v ustavo in odlokom iz leta 2018, ki prepoveduje poučevanje študij spola na univerzah.

Madžarska je maja prepovedala spremembe spola v osebnih dokumentih, predtem pa je parlament na pobudo koalicijskih krščanskih demokratov (KDNP) tudi zavrnil ratifikacijo carigrajske konvencije, ker da uvaja "škodljivo ideologijo spolov, katere namen je uničiti tradicionalni, krščanski model družine".