Protasjevič na posnetku priznava organizacijo
Protasjevič na posnetku priznava organizacijo "množičnih nemirov v Minsku", a opozicija pravi, da je to storil pod prisilo, Foto: Reuters

Bloger in oporečniški aktivist, ki so ga v Minsku aretirali po prisilnem pristanku letala, s katerim je potoval iz Aten v Vilno, se med drugim spoprijema z obtožbami na račun spodbujanja protestov proti dolgoletnemu predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku.

V posnetku, ki je bil objavljen na vladi naklonjenem kanalu na aplikaciji Telegram, pove, da je v centru za pridržanje v Minsku, in zatrjuje, da nima nikakršnih zdravstvenih težav.

Dodaja še, da sodeluje s preiskovalci, in priznava organizacijo "množičnih nemirov v Minsku", vsebino videa povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Opozicija je v odzivu na posnetek zatrdila, da je bil vanj prisiljen, pri čemer poudarjajo, da so na njegovem obrazu vidni znaki nasilja.

Predtem je že belorusko notranje ministrstvo prav tako na Telegramu potrdilo, da je Protasjevič pridržan v Minsku, in zavrnilo poročila, da naj bi bil zaradi težav s srcem v bolnišnici. S tem so oblasti v Minsku prvič od njegove aretacije v nedeljo sporočile, kje je.

Skupaj z njim je bila prijeta tudi ruska državljanka Sofija Sapega, kar je potrdilo tudi rusko veleposlaništvo v Minsku. Po poročanju več medijev naj bi šlo za blogerjevo partnerico. Glede na informacije, ki so ji jih posredovali njeni sorodniki, naj bi jo odpeljali v zapor Okrestina v Minsku, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Beloruski novinar Protasjevič se je javil iz zapora

Tihanovska poziva h krepitvi pritiskov

Beloruska opozicijska političarka Svetlana Tihanovska je izrazila zaskrbljenost za oba. Prepričana je, da Protasjeviča zagotovo mučijo.

Sorodna novica Voditelji članic EU-ja obsodili "nezakonite in provokativne ruske dejavnosti"

Tihanovska, ki živi v Litvi, je ZDA in skupino G7 pozvala h krepitvi pritiska na oblasti v Minsku. V telefonskem pogovoru z ameriškim svetovalcem za nacionalno varnost Jakom Sullivanom je Tihanovska Washington pozvala k izolaciji režima in pritisku nanj s sankcijami.

Poleg tega je prosila za povabilo beloruskih "demokratičnih sil" na junijski vrh G7, ki bo v Združenem kraljestvu, in predlagala organizacijo mednarodne konference za rešitev beloruske politične krize.

Po njenem mnenju mora mednarodna skupnost enotno odgovoriti na nedeljsko dejanje beloruskih oblasti in zagotoviti, da bodo storilci kaznovani. Po njenem mnenju je vse, kar se zdaj dogaja, "rezultat režimske nekaznovanosti in pomanjkanja odločnega odgovora mednarodne skupnosti".

Združeni narodi zahtevajo izpustitev Protasjeviča

Združeni narodi so danes zahtevali takojšnjo izpustitev Protasjeviča in njegove partnerice. "Bojimo se za njegovo varnost," je v Ženevi dejal tiskovni predstavnik UNHCR-ja Rupert Colville in dodal, da so "pretreseni zaradi nezakonite aretacije in samovoljnega pripora". Varnostni svet Združenih narodov bo na pobudo Francije, Irske in Estonije v sredo razpravljal o Belorusiji.

Latvijska protestnica s portretoma Protasjeviča in Sapege. Pred beloruskim veleposlaništvom v Rigi so potekali protesti proti njuni aretaciji. Belorusija in Latvija sta sicer v ponedeljek medsebojni izgnali veleposlanike in več članov veleposlaništev. Foto: EPA
Latvijska protestnica s portretoma Protasjeviča in Sapege. Pred beloruskim veleposlaništvom v Rigi so potekali protesti proti njuni aretaciji. Belorusija in Latvija sta sicer v ponedeljek medsebojni izgnali veleposlanike in več članov veleposlaništev. Foto: EPA

Večletne zaporne kazni za sedem aktivistov

V Belorusiji so medtem na zaporno kazen od štirih do sedmih let obsodili sedem aktivistov, med njimi vidnega predstavnika opozicije Pavla Sevjarinca. Na sodnem procesu, ki je potekalo za zaprtimi vrati, so odločili, da so krivi sodelovanja v množičnih neredih, kar se nanaša na proteste, ki so Belorusijo zajeli po spornih predsedniških volitvah avgusta lani.

44-letnega Sevjarinca, ki je sopredsednik neregistrirane Beloruske krščanskodemokratske stranke, so aretirali junija lani, ko je bil dejaven v podporo opozicijskim kandidatom. Sodišče je odločilo, da je kriv organizacije množičnih neredov, čeprav je bil v zadnjih 11 mesecih v priporu in ni sodeloval v množičnih protestih po volitvah. Sodišče je za izrek sodbe potrebovalo dva dni.

EU sprejel sankcije proti Belorusiji

Slovenski premier Janez Janša je pozdravil odziv EU-ja. "To, da smo postavili v ospredje človekove pravice in politično svoboščino posameznika, človeka, je pravi odgovor na to, kar se je zgodilo," je dejal.

V osebni svobodi, v njegovih človekovih pravicah, v svobodi Protasjeviča je združen ves naš napor za to, da v Belorusiji pride do sprememb na bolje in da se "podobni teroristični akti, akti državnega terorizma", kot je označil preusmeritev in prisilni pristanek letala, v prihodnje ne bodo dogajali, je še dodal Janša.

Oster odziv Zahoda na dejanje Minska

Dvojico so beloruske prijele v nedeljo, ko so letalo irske nizkocenovne družbe Ryanair, ki je na poti iz Grčije v Litvo letelo nad Belorusijo, prisilile, da je pristalo v Minsku. Svetovni voditelji so izražali ogorčenje nad dejanjem, ki ga označujejo kot državno ugrabitev in celo terorizem.

Voditelji članic EU-ja so v ponedeljek v Bruslju pozvali k prepovedi prometa v zračnem prostoru EU-ja za beloruska letala in uporabo evropskih letališč. Prav tako so pozvali letalske družbe v EU-ju, naj se izogibajo preletom nad Belorusijo, in se zavzeli za takojšnjo izpustitev Protasjeviča.

Naznanitev sankcij je pozdravil ameriški predsednik Joe Biden, ki je prav tako ostro obsodil dejanje Belorusije kot kršitev mednarodnih norm.

"Ta nezaslišani incident in posnetek, ki ga je gospod Protasjevič glede na videno posnel pod prisilo, sta sramoten napad tako na političnega oporečnika kot na svobodo medijev," je sporočil. Kot je dodal v izjavi, je tudi sam zaprosil svojo ekipo, naj pripravi "ustrezne možnosti" za ukrepanje proti odgovornim.

Belorusija objavila zapis pogovora med pilotom in kontrolo

Belorusko ministrstvo za promet je medtem objavilo zapis pogovora med belorusko kontrolo zračnega prometa in Ryanairovim letalom, ki je v nedeljo pristalo v Minsku. Glede na zapis je kontrolor obvestil pilota, da je na krovu bomba, in mu predlagal, naj letalo, ki je bilo namenjeno v Vilno, preusmeri v Minsk.

"Imamo informacijo posebnih služb, da imate na krovu bombo, ki bi bila lahko aktivirana nad Vilno," je sporočil kontrolor zračnega prometa na letališču v Minsku in pilotu letala irske nizkocenovne družbe Ryanair priporočil, naj pristane.

Pilot je nato povprašal o izvoru grožnje, na kar je kontrolor odgovoril, da jo je varnostna služba na letališču prejela prek elektronske pošte, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Beloruske oblasti so zatrdile, da je letalo pristalo v Minsku po "našem priporočilu". V ponedeljek so sporočile, da je pilot odločitev o pristanku sprejel neodvisno in je imel možnost odleteti bodisi na Poljsko ali v Ukrajino. Prav tako so navedle, da je grožnjo, naslovljeno na letališče v Minsku, poslalo palestinsko gibanje Hamas.

Belorusko vabilo mednarodnim organizacijam k preiskavi

Belorusko ministrstvo za promet je danes tudi sporočilo, da so predstavniki mednarodnih agencij vabljeni, da dodatno preučijo okoliščine incidenta. Vabilo velja za Mednarodno organizacijo civilnega letalstva (ICAO), Mednarodno združenje zračnega prometa (IATA), Evropsko agencijo za varnost v letalstvu (EASA) ter evropske in ameriške civilne letalske oblasti.

Države se začenjajo izogibati beloruskemu zračnemu prostoru. Foto: Reuters
Države se začenjajo izogibati beloruskemu zračnemu prostoru. Foto: Reuters

Vse več letalskih družb se izogiba Belorusiji

Vse več letalskih družb v Evropi in po svetu se zaradi incidenta z Ryanairovim letalom v Belorusiji izogiba tej državi. Med drugim so se za to odločili pri francoski družbi Air France, nemški Lufthansi in singapurski družbi Singapore Airlines. Beloruska Belavia pa je ustavila polete v Pariz in London.

Iz francoskega letalskega prevoznika Air France so sporočili, da so do preklica ustavili polete svojih letal v beloruskem zračnem prostoru. "Air France se je seznanil s sklepi Evropskega sveta in tako do preklica ustavil polete v beloruskem zračnem prostoru. Letala, ki so že na poti, bodo spremenila načrte poleta," je ponoči sporočila družba.

Sorodna novica Vrh EU-ja: Voditelji za zaprtje zračnega prostora EU-ja za beloruska letala

Za to se je odločilo tudi že več drugih evropskih letalskih podjetij, med drugim nemška Lufthansa, baltska regionalna družba s sedežem v Latviji airBaltic, skandinavski SAS, finski Finnair, nizozemski KLM in nizkocenovna letalska družba Wizz Air.

Tudi singapurska družba Singapore Airlines preusmerja svoja letala, ki so namenjena v Evropo, da bi se izognila beloruskemu zračnemu prostoru.

K izogibanju preletom nad Belorusijo so sicer v ponedeljek letalske družbe pozvali tudi voditelji članic EU-ja. Zavzeli so se tudi za prepoved prometa v zračnem prostoru EU-ja za beloruska letala in uporabo evropskih letališč.

Evropska agencija za nadzor zračnega prometa Eurocontrol je v ponedeljek navedla, da je v tednu pred 19. majem v Belorusiji vzletelo, pristalo ali jo preletelo 2500 letal, ki so uporabljala zračni prostor EU-ja.

Moskva obžaluje

V Moskvi so izrazili obžalovanje zaradi priporočil EU-ja in izogibanja letalskih družb beloruskemu zračnemu prostoru. "Za vsako podjetje je zelo drago, da leti okoli ozemlja precej velike države v središču Evrope," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. "Ta priporočila se bodo nazadnje poznala na stroških potnikov, ki bodo v zraku pol ali eno uro več," je dejal.

Beloruske oblasti pa so medtem tuje letalske družbe pozvale, naj proučijo okoliščine preusmeritve Ryanairovega letala v beloruskem zračnem prostoru, ki je bila po navedbah Belorusije posledica grožnje z bombo.

Oddelek prometnega ministrstva, pristojen za letalstvo, je sporočil, da so v državo povabili predstavnike Mednarodne organizacije civilnega letalstva in drugih agencij, da bi "dodatno proučili okoliščine".

Pojavil se je posnetek pridržanega Protasjeviča