Od začetka leta je bilo največ obolelih v Zagrebu (29), sledita splitsko-dalmatinska (14) in brodsko-posavska (5) županija. Foto: EPA

Hrvaški zavod za javno zdravstvo (Hzjz) je sporočil, da so samo od konca avgusta do sredine oktobra v Zagrebu obravnavali 27 obolelih z ošpicami, zaradi česar so sprožili ukrepe proti epidemiji ošpic.

Nove primere so v preteklih dveh mesecih zaznali večinoma v Zagrebu, medtem ko so v preostalih delih države primere zabeležili v prvi polovici leta. V Zagrebu so potrdili dve žarišči bolezni, in sicer v podjetju, kjer se je več zaposlenih okužilo z ošpicami od mlajše necepljene osebe, ter v večji družini, v kateri so zavračali cepljenje.

Pozivi k prijavi okužbe

Med obolelimi je bilo 23 necepljenih, 11 delno cepljenih, za 17 oseb niso mogli ugotoviti njihovega stanja cepljena. V devetih primerih so se oboleli okužili zunaj Hrvaške, več kot polovica obolelih je starejših od 30 let.

Hzjz ob tem opozarja na pomen cepljenja proti ošpicam in ljudi poziva, da vsak sum ošpic prijavijo epidemiološki službi zaradi sprožitve ukrepov proti epidemiji in preprečevanja širjenja bolezni.