Premeščanje mine. Foto: Reuters
Premeščanje mine. Foto: Reuters

Mino so dopoldne iz pristanišča premestili na lokacijo, kjer so jo pozneje nevtralizirali, pri tem pa so sodelovali potapljači specialne enote policije, so dopoldne sporočili iz štaba reške civilne zaščite, ki je akcijo koordiniral v sodelovanju s policijsko upravo Primorsko-goranske županije in drugimi službami. Akcija je potekala po načrtih.

Zaradi varnosti je bilo v času akcije gibanje v tako imenovani rdeči coni v središču mesta prepovedano. Prepoved so malo pred 14. uro odpravili.

Središče Reke je bilo danes popolnoma prazno. Nekaj ljudi naj bi tudi prenočilo v Dvorani mladosti, kjer so oblasti pripravile ležišča za okoli 500 ljudi, ki so morali zapustiti tako imenovano rdečo cono. Tam jih je sicer noč prebilo le nekaj, saj jih je večina našla zatočišče pri sorodnikih in prijateljih, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Območje ob reškem pristanišču je bilo zaprto za ves cestni, železniški, letalski in pomorski promet, zaprti so bili tudi vsi tamkajšnji gospodarski objekti. V štabu reške civilne zaščite zaradi varnosti prebivalcev niso razkrili točne lokacije mine, so pa sporočili, da je delno vkopana v morsko dno.

Zaradi njenih značilnosti in lokacije je niso mogli uničiti na kraju, kjer so jo našli, zato jo dezaktivirali na drugem mestu v Reškem zalivu.

V akciji je sodelovala tudi hrvaška vojska, ki je z brezpilotnimi letalniki nadzorovala cestne in morske poti, ki jih je določilo hrvaško notranje ministrstvo.