Ljudje v središču Strasbourga v spomin na žrtve polagajo sveče in rože. Foto: Reuters
Ljudje v središču Strasbourga v spomin na žrtve polagajo sveče in rože. Foto: Reuters

V strelskem pohodu, ki ga je v bližini božičnih stojnic v središču mesta prejšnji teden izvedel Cherif Chekatt, so poleg Poljaka umrli še afganistanski avtomehanik, Tajec, ki je bil v Strasbourgu na potovanju, italijanski novinar in upokojeni francoski bančni uslužbenec. Okoli deset ljudi je bilo v napadu ranjenih, pet med njimi huje.

Poljak in Italijan sta po poročanju prič skušala preprečiti napadalcu, da bi vstopil v neko koncertno dvorano, ko ju je ta ustrelil.

Ubit v spopadu s policijo

Policija je napadalca ubila v četrtek, potem ko je od torkovega večernega napada za njim potekala obsežna iskalna akcija. Izsledili so ga v strasbourški soseski Neudorf, v kateri je živel in ki je le nekaj minut vožnje od središča mesta. Ko so ga policisti specialne enote želeli nagovoriti, naj se jim preda, je začel streljati nanje, ti pa so streljali nazaj in ga ubili. Odgovornost za napad je kmalu po koncu operacije prevzela džihadistična skupina Islamska država. Francoski notranji minister Christophe Castaner je sicer že zanikal, da bi bil Chekatt borec te skupine.

Chekatt je bil rojen v Strasbourgu. Imel je obsežno kartoteko s kaznivimi dejanji v Franciji, Nemčiji in Švici. Večkrat je bil v zaporu, kjer naj bi se tudi radikaliziral, zaradi česar so ga začele spremljati obveščevalne službe in mu dale oznako "fiche S", ki jo dajo osebam, za katere sumijo, da so se radikalizirale. V soboto so preiskovalci po zaslišanju izpustili štiri njegove sorodnike in dva prijatelja.

V priporu je tako ostal le en človek, medtem pa so oblasti prijele še dva osumljenca, ki naj bi, kot je izvedela francoska tiskovna agencija AFP iz virov blizu preiskavi, napadalcu pomagala priskrbeti orožje.

V mestu so v petek znova odprli tudi božični sejem.

Francija je v preteklih letih doživela že več terorističnih napadov. Najhujši se je zgodil novembra leta 2015 v Parizu, ko je več skupin napadalcev ubilo 130 ljudi.