Železniško postajo so po napadu zaprli. Foto: Reuters
Železniško postajo so po napadu zaprli. Foto: Reuters

Policija je 25-letnega napadalca aretirala zaradi poskusa umora.

Incident se je zgodil nekaj pred 21. uro po srednjeevropskem času, ko je moški na postaji Victoria ranil moškega in žensko, stara okoli 50 let, ki so ju prepeljali v bolnišnico. Ranjen pa je bil tudi policist, ki je bil že odpuščen iz bolnišnice. Poškodbe so bile resne, a ne smrtno nevarne.

Po besedah priče dogodka naj bi napadalec med napadom klical "Alah" in kritiziral vlade zahodnih držav. Policija napad obravnava kot teroristični napad.

Tokio: Z avtomobilom zapeljal v množico

Le nekaj minut po polnoči pa je 21-letni Kazuhiro Kusakabe z avtomobilom zapeljal v pešce in ranil najmanj devet ljudi, eden je v kritičnem stanju.

Napadalec je dejal, da je napad izvedel z "namenom ubijati". Ulica Takeshita v četrti Harajuku je bila sicer zaradi silvestrovanja zaprta za promet.

Policija je v njegovem avtomobilu našla zaboj s kerozinom, s katerim je po lastnih navedbah nameraval zažgati avtomobil. Kusakabe je s kraja dogodka pobegnil, a ga je policija aretirala približno pol ure za tem. Povedal je, da je izvedel teroristično dejanje "kot odgovor na smrtno kazen", pri čemer podrobnosti niso znane.

Ulica Takeshita, na kateri so številne trgovine, velja za zbirališče mladih in središče japonske mode. To vsak dan privabi več deset tisoč turistov z vsega sveta.

Nemčija: štirje ranjeni

O napadu na zadnji dan starega leta poročajo tudi iz Nemčije. V mestu Bottop je 50-letni moški zapeljal v množico. Motiv njegovega napada naj bi bil ksenofobni, je sporočila policija. Med ranjenimi so večinoma državljani Sirije in Afganistana, štirje so v bolnišnični oskrbi.