Nicolas Hulot je leta 2018 odstopil kot minister za ekologijo. Foto: EPA
Nicolas Hulot je leta 2018 odstopil kot minister za ekologijo. Foto: EPA

Obtožbe se vrstijo štiri leta za tem, ko je 66-letnega Hulota posilstva obtožila vnukinja pokojnega socialističnega predsednika Françoisa Mitterranda.

V intervjuju, ki ga je dal Hulot tik pred četrtkovim predvajanjem dokumentarne oddaje Envoyé special, je nekdanji minister ostro zanikal obtožbe in ženskam očital, da lažejo. Ob tem je napovedal, da se dokončno umika iz javnega življenja, poroča Guardian.

Pariška javna tožilka Laure Beccuau je že napovedala preiskavo navedb, a ne glede na ugotovitve tovrstna preiskava ne bo vodila do kakršne koli formalne obtožnice, saj so primeri že zastarali.

Hulota so spolnih napadov obtožile štiri ženske, pri čemer obtožbe segajo v leto 1989. Ena od žensk, Sylvia, je planila v jok, ko se je spominjala, kako jo je Hulot prisilil v oralni seks v parkiranem vozilu, ko je bila stara 16 let.

Po tem naj bi ji dejal: "Popravi si make up, ker se vidi, da si počela nekaj."

"To je vse, kar mi je rekel. Odšla sem, nisem vedela, kaj se je zgodilo. Sem ga zapeljala? Je bilo to normalno? Mar to počno odrasli? 30 let sem to držala v sebi. Bila sem 16-letni otrok, on je bil Nicolas Hulot. Kdo mi bo verjel?" je povedala Sylvie.

Primeri zastarali

Neka druga ženska, Cécile, je trdila, da jo je Hulot napadel v taksiju leta 1998, ko je kot 23-letnica delala na francoskem veleposlaništvu v Moskvi in so jo zadolžili, da pomaga Hulotu pri ruski carini.

Tretja ženska, Claire Nouvian, ki je delala pri eni od Hulotevih oddaj, je povedala, da so jo kolegi svarili, naj nikdar ne ostane sama z okoljevarstvenikom in naj zaklepa vrata svoje kabine, ko so med snemanjem v Kostariki bivali na ladji.

Hulot je leta 2012 kandidiral za predsednika, pozneje pa zasedal položaj ekološkega ministra v prvem mandatu Emmanuela Macrona med letoma 2017 in 2018. Leta 2018 ga je Pascale Mitterrand obtožila, da jo je leta 1997, ko je bila stara 19 let, na Korziki posilil. Nekaj mesecev pozneje pa je Hulot med radijskim intervjujem nenadoma podal svoj odstop, kot razlog pa navedel razhajanje glede vladne okoljske politike.

Hulot, ki so ga takrat preiskovalci zaslišali, je priznal, da je imel z Mitterrandovo spolne odnose, a je trdil, da so bili sporazumni. Proti reviji, ki je zgodbo objavila, je vložil tožbo zaradi obrekovanja, a jo je pozneje opustil.