Milo Đukanović je črnogorsko politiko krojil skoraj 30 let. Foto: AP
Milo Đukanović je črnogorsko politiko krojil skoraj 30 let. Foto: AP

Spajić bi s socialisti sicer lahko oblikoval jasno večino, potrebno za reforme na evropski poti. Na njej je država zadnja tri leta povsem obstala. Kot pravi nekdanji predsednik Milo Đukanović, je to posledica protievropske politike, v rokah katere se je znašla država.

Milo Đukanović je bil ključna figura črnogorskega političnega prizorišča skoraj 30 let. Pravi, da – ko gre za ključna vprašanja – danes ne bi storil ničesar drugače. Očitke, da je bila država v času njegovega vladanja ugrabljena, je v pogovoru z dopisnikom RTV Slovenija iz Beograda Boštjanom Anžinom zavrnil.

"Ta Črna gora, ki je bila ujeta, je bila z voljo Nata sprejeta vanj, z voljo Evropske unije pripeljana na njen prag. Ta Črna gora. Potem pa je pred tremi leti prišlo do osvoboditve in zdaj je ta osvobojena Črna gora šibka točka Zahodnega Balkana. Vam to deluje logično? Ne, deluje neumno in neumno je," je dejal v intervjuju.

In še: "Že tri leta na oblasti nimamo proevropske politike. Proevropska politika ni, če neki politik pravi, da je za Evropo, ves čas pa vleče poteze, ki so protievropske."

"Zadnja tri leta so napaka"

Do strank, ki so pred tremi leti z oblasti odnesle njegove socialiste, je izjemno kritičen, označuje jih za nevarnost za Črno goro in njeno identiteto. "Ta oblast služi interesom politike Beograda, torej služi velikosrbskim interesom v Črni gori, to pa je podaljšana roka ruskih imperialnih interesov v tem delu Evrope in v Evropi nasploh. Srbska pravoslavna cerkev je najmočnejši instrument čezmejnega delovanja velikosrbske ideologije."

Kot še pravi Đukanović, Črnogorci vsak dan ugotavljajo, da so zadnja tri leta z novo večino, politično in institucionalno krizo, napaka. Svari pred reformsko utrujenostjo, ki je tudi posledica odnosa Evropske unije. Ta se je z ruskim napadom spremenil, zato je to pomembna priložnost, tudi za Črno goro.

"V tej regiji bo ali zmagala evropska prihodnost ali pa bomo še naprej blodili po balkanskih brezpotjih, ki jih vodijo velikodržavni nacionalizmi, spremembe mej in brezhrbtenično služenje protievropskim interesom," pravi Đukanović, ki je še dejal, da bo ostal aktiven, ne izključuje pa tudi vrnitve v politiko.

Pogovor Boštjana Anžina z Milom Đukanovićem
Milo Đukanović: Ta oblast služi interesom politike Beograda