Nov zakon o priseljevanju gre zdaj v razpravo v parlament. Foto: EPA
Nov zakon o priseljevanju gre zdaj v razpravo v parlament. Foto: EPA

Z novim zakonom bo priseljevanje v Nemčijo bistveno olajšano, predvsem za delovno silo iz t. i. tretjih držav zunaj Evropske unije, s čimer Nemčija, pravijo zakonodajalci, postaja moderna in odprta družba. Tako naj bi dodatno pridobili okoli 60.000 ljudi letno.

"Če ne bomo takoj odstranili ovir za zaposlovanje, kar zdaj počnemo, potem bodo pomanjkanje kvalificirane delovne sile in nezasedena delovna mesta dolgotrajno oviralo gospodarsko rast Nemčije," je dejal minister za delo in socialo Hubertus Heil.

Po novem zakonu bodo imeli priseljenci zunaj Evropske unije tri poti za vstop na nemški trg delovne sile: prva je z univerzitetno izobrazbo, priznano v Nemčiji, in s pogodbo o zaposlitvi, druga – in tukaj je največ sprememb – je dve leti delovnih izkušenj ali zaključena strokovna izobrazba.

"Odslej ne bo več zahteve, da je potrdilo o zaključeni kvalifikaciji priznano v Nemčiji. To je bila največja ovira, ki je vzrok za to, da ljudje niso prišli k nam, ampak so se določili za drugo državo. Je pa pomembna dolgoročna delovna perspektiva, ker ne želimo priseljevanja v socialni sistem," je dejala notranja ministrica Nancy Faeser.

Tretja pot je s t. i. karto priložnosti za posameznike, ki temelji na točkovnem sistemu po kanadskem vzoru: izobrazba, jezikovno znanje – ki je lahko tudi angleščina – poklicne izkušnje, ključna je starost. Delovna mesta bodo odslej oglaševali po vsem svetu in v tujini uvedli jezikovne tečaje nemščine.

"Kulturo dobrodošlice v Nemčiji želimo okrepiti, ne želimo le, da se doma počutijo le delavci, ampak tudi njihove družine. To je odločilno, če želimo pridobiti najboljše ljudi," je povedala notranja ministrica. To pomeni tudi možnost pridobitve državljanstva.

Priznani nemški ekonomist Marcel Fratzscher predlog zakona pozdravlja. "Ne gre toliko za to, da imajo delavci popolne kvalifikacije, ampak za to, da se odpremo kot družba in postanemo privlačni tudi za nekvalificirano, mlado delovno silo," je zatrdil.