Z ognjem se bori več sto gasilcev. Foto: Reuters
Z ognjem se bori več sto gasilcev. Foto: Reuters
Ukrajina
Lokalna prebivalka kaže škodo na svoji hiši zaradi eksplozij. Foto: Reuters

Kot so sporočili reševalci, je požar v skladišču obrambnega ministrstva blizu kraja Ičnja okoli 170 kilometrov severno od Kijeva izbruhnil ob 3.30 po krajevnem času.

Zagorelo je v skladišču številka šest, ki se razprostira na 700 hektarih površine. Po navedbah predstavnika ministrstva gori na petih delih skladišča oziroma skupno na desetih odstotkih kompleksa.

Na videoposnetku, ki so ga objavile reševalne službe, je videti dim, ki se dviga ob zvoku vrste eksplozij. Z ognjem se bori več sto gasilcev.

Preden je zagorelo, so na štirih koncih skladišča odjeknile eksplozije, je sporočil namestnik načelnika generalštaba ukrajinske vojske Rodion Timošenko. Namignil je, da bi to lahko pomenilo, da gre za sabotažo. Oblasti to možnost že preiskujejo. Ukrajinski mediji so pred tem poročali, da so vojaški tožilci odprli preiskavo zaradi morebitne malomarnosti odgovornih.

Timošenko je zanikal navedbe reševalcev, da je v skladišču okoli 88.000 ton streliva, a ni želel pojasniti, koliko ga je, češ da gre za zaupen podatek. Novinarjem je sicer povedal, da so pred izbruhom požara varno odstranili več kot polovico streliva.

Ukrajinski premier Volodimir Grojsman je že prispel na prizorišče požara, kjer je vodil sestanek s predstavniki reševalcev in gasilcev. "Glavno je zavarovati življenje ljudi. Kar je uničeno, bomo obnovili," je zapisal na družbenem omrežju Facebook.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko pa je sklical sestanek vodij varnostnih sil in prebivalcem obljubil vso potrebno pomoč.

Evakuacija, prekinitev dostave plina, zaprt zračni prostor
Z območja v bližini skladišča so evakuirali okoli 12.000 ljudi, tudi prebivalce 38 vasi, so sporočile lokalne oblasti. Da bi preprečili morebitne nesreče, so preventivno prekinili dobavo zemeljskega plina in elektrike. Oblasti so tudi zaprle zračni prostor v krogu 30 kilometrov, ustavili so železniški in cestni promet.

Gre za šesti večji požar v ukrajinskih skladiščih orožja v zadnjih treh letih. Marca lani je v požaru in eksplozijah v mestu Balaklija na vzhodu države umrl en človek, pet jih je bilo ranjenih.

Zaloge starega streliva iz časov Sovjetske zveze pogosto povzročajo požare in eksplozije v Ukrajini in Rusiji, še poroča AFP.