Med udeleženci nočnega obhoda po Trstu je bil tudi Fabio Tuiach, italijanski boksarski prvak v težki kategoriji. Foto: MMC RTV SLO
Med udeleženci nočnega obhoda po Trstu je bil tudi Fabio Tuiach, italijanski boksarski prvak v težki kategoriji. Foto: MMC RTV SLO
V Trstu nočni obhod skrajne desnice

Sami jo imenujejo sprehod za varnost občanov, nasprotniki pa v taki samovoljni nezaupnici policiji vidijo nestrpnost in sovraštvo, ki lahko preraste v fizično nasilje. Policija, ki bi morala zagotavljati javni red in mir, ob dogodku molči.

Italija le za Italijane
Aktivisti stranke, ki prisega na boga, domovino in družino in hoče Italijo le za Italijane, so pregledali hodnike avtobusne in železniške postaje. Med njimi je bil tudi italijanski prvak težke kategorije v boksu, sicer občinski svetnik Fabio Tuiach: "Slišali smo o domnevnem razpečevanju mamil, o mladoletnicah, ki se prodajajo temnopoltim tujcem, torej Afričanom."

To je bil le miren sprehod za varnost šibkejših občanov, še vztraja in trdi, da niso imeli orožja. "Oboroženi smo bili s telefončkom, s katerim bi, če bi videli kaj nezakonitega, poklicali policijo." Tako početje je v Italiji, po zaslugi zadnje Berlusconijeve vlade, tudi zakonito.

Vse, kar delamo, je v dogovoru s policijo
Predsednik deželne vlade iz iste stranke, kot je italijanski notranji minister, molči. Molčijo tudi na policiji, ki sodi v isto ministrstvo. "S policijo sodelujemo. Vse, kar delamo, je v dogovoru z njo. Policijo vedno obvestimo o svojih obhodih," pa pravi Denis Conte, vodja stranke Forza nuova v Furlaniji - Julijski krajini.

Napovedujejo nove, tudi v dolini Glinščice, česar pa župan Doline ne bo dovolil. Skrajna desnica priznava vezi tudi v Sloveniji. "Imen ne želim povedati, toda skupaj delamo že vrsto let," dodaja Conte.

Aktivisti te stranke so po podatkih notranjega ministrstva v zadnjih letih zagrešili 240 fizičnih napadov.

V Trstu nočni obhod skrajne desnice