37-letni napadalec je svoj morilski pohod po mestu Kongsberg izvedel z lokom in puščico. Foto: EPA
37-letni napadalec je svoj morilski pohod po mestu Kongsberg izvedel z lokom in puščico. Foto: EPA

"Moškega smo aretirali. Po do zdaj znanih informacijah je napad izvedel sam," je sporočil vodja tamkajšnje policije Øyvind Aas. Policija je pozneje sporočila, da je napadalec ubil pet ljudi, še dva pa ranil, med njimi policista, ki je bil tam zunaj službenega časa.

Med žrtvami, ki so stare med 50 in 70 let, so tri ženske, je sporočila policija. Ranjena sta bila dva človeka, ki sta na intenzivni negi v bolnišnici, a njuno življenje ni ogroženo.

Policija, ki je napadalca že aretirala, je sporočila, da je napadalec pred časom prestopil v islam in je bil pod drobnogledom policije zaradi suma, da se je radikaliziral. Kot je dodal, so "razmeroma gotovi", da je napadalec deloval sam.

"Zdi se, da so incidenti v Kongsbergu teroristično dejanje," je sporočila norveška obveščevalno-varnostna služba. Vendar pa preiskava o ozadju napada še poteka, teroristično grožnjo na Norveškem pa še vedno ocenjujejo kot zmerno, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Napadel tudi v živilski trgovini

37-letni moški je z lokom in puščicami izvedel več napadov okoli 18.30 v središču mesta Kongsberg, ki leži okoli 80 kilometrov zahodno od Osla, med drugim tudi v živilski trgovini. Napad je v mestu z 28.000 prebivalci trajal približno pol ure.

Policija, ki je preverjala, ali je bilo v napadu uporabljeno še kakšno drugo orožje, je izvedla obsežno akcijo z oboroženimi policisti, dvema helikopterjema in več kot desetimi reševalnimi vozili.

Napadalec priznal odgovornost za napade

Motiv za napad še ni znan. Policija je danes sporočila, da je napadalec prestopil v islam in je bil pod drobnogledom policije zaradi suma, da se je zatem radikaliziral.

Osumljenca so sicer preiskovalci ponoči zaslišali in ta po navedbah njegovega odvetnika Fredrika Neumanna sodeluje pri zaslišanju. Še danes ali v petek naj bi ga privedli pred preiskovalnega sodnika.

Pristojna tožilka je za televizijo TV2 potrdila, da je priznal odgovornost za napad in da so bili v preteklosti z njim v stiku tako policija kot zdravstvene službe, poroča DPA.

"Ti dogodki so nas pretresli," je ob napadu povedala norveška premierka Erna Solberg, za katero je bil v sredo zadnji dan na položaju. Danes jo bo namreč nasledil Jonas Gahr Store, čigar laburistična stranka je slavila na parlamentarnih volitvah sredi septembra.

Napad na Norveškem

Začasna oborožitev vseh policistov

Nacionalni policijski direktorat je po napadu odredil začasno oborožitev vseh policistov po državi, ki sicer običajno niso oboroženi.

Tovrstno nasilje je na Norveškem redko. Je pa državo pred desetimi leti pretresel teroristični napad skrajnega desničarja Andersa Behringa Breivika, ki je najprej v Oslu v bližini premierjevega urada razstrelil bombo, nato pa izvedel še strelski pohod na otoku Utoya, kjer je potekal tabor podmladka laburistične stranke. Umrlo je 77 ljudi.

Samooklicani neonacist Philip Manshaus pa je avgusta 2019 streljal v mošeji na obrobju Osla. Napadalca so obvladali verniki, pri čemer je bil eden huje poškodovan. Pred tem je Manshaus ubil svojo polsestro, posvojenko iz Kitajske.