Razdejanje v katedrali Notre-Dame (vir: Reuters).

"To, čemur smo bili priča to noč, je naša sposobnost, da se združimo, da bi zmagali," je v v televizijskem nagovoru dejal francoski predsednik Emmanuel Macron in poudaril, da si želi, da bi katedralo obnovili v petih letih. "Obnovljena Notre-Dame bo še lepša in želim, da bo dokončana v petih letih, to nam lahko uspe." Strokovnjaki sicer napovedujejo, da bo potrebnih od 10 do 15 let. Glede kampanje zbiranja denarja za obnovo, ki se je začela, je dejal, da vsakdo prispeva po svojih močeh. "Francozinje, Francozi in vsi vi v tujini, ki imate radi Francijo in Pariz, želim vam reči, da delim vašo bolečino, hkrati pa delim vaše upanje. Čaka nas delo. Uspeli bomo," je sklenil svoj nekajminutni nagovor in dodal, da zdaj ni čas za politiko. V ponedeljek bi namreč moral nagovoriti državljane glede protestov rumenih jopičev.

Po besedah namestnika notranjega ministra Laurenta Nuneza so gasilci v odločilnem časovnem oknu, ki je trajalo med 15 in 30 minut, s svojim pogumom in odločnostjo preprečili še večjo škodo.

Vzrok požara še ni znan

Po doslej znanih podatkih vzrok požara, ki ga je okoli 400 gasilcem uspelo pogasiti po 12 urah, še ni znan. "Nič ne nakazuje na namerno dejanje," je pojasnil javni tožilec Remy Heiz, ki je odredil preiskavo, v kateri sodeluje 50 sodelavcev. Po njegovih besedah se v njegovem uradu "nagibajo k teoriji, da je šlo za nesrečo".

Sorodna novica Katedrala Notre-Dame opustošena v požaru. Macron: Skupaj jo bomo znova zgradili.

Francoski mediji poročajo, da je požar verjetno povezan z obsežnimi obnovitvenimi deli na strehi in stolpiču. Preiskovalci so že opravili pogovore s 30 osebami, med njimi tudi z delavci, ki so sodelovali pri obnovi cerkve, poroča Le Monde. Rektor katedrale Patrick Chauvet je za radio France Inter pojasnil, da so varnostniki trikrat dnevno preverjali požarno varnost strehe.

Požarni alarm se je sprožil, a nihče ni videl ognja

Kot poroča Guardian, se je prvi požarni alarm sprožil ob 18.20 po krajevnem času med mašo, a takrat še nihče ni zavohal dima ali videl ognja. Duhovnik je sprva okleval, potem pa nadaljeval mašo, saj je menil, da gre za lažni alarm. Čeprav ogenj v tistem trenutku še ni bil viden, so cerkev iz preventivnih razlogov kljub vsemu evakuirali. Nekaj minut pozneje, ob 18.43, se je znova oglasil požarni alarm, ko je tudi izbruhnil ogenj.

Prvi posnetki uničene notranjosti. Foto: Reuters
Prvi posnetki uničene notranjosti. Foto: Reuters

Iz cerkve se je ob 19.10 začel valiti gost dim. Na družbenih omrežjih so se začeli pojavljati prvi posnetki katedrale v dimu, množica se je začela zbirati ob reki Seni, ko je policija tudi zavarovala območje, na katero so prišli gasilci. Županja Pariza Anne Hidalgo je potem ob 19.20 tvitnila, da je v Notre-Dame "grozen požar".

Po današnjem ogledu katedrale je francoski notranji minister Christophe Castaner pohvalil požrtvovalne gasilce in policiste, ki so preprečili najhujše. "Pariz na kolenih, to ne obstaja. Francija na kolenih, to ne obstaja. Notre-Dame bo obnovljena in njeni zvonovi bodo, tako kot so že 850 let, zvonili v ritmu Francije."

Macron napovedal obnovo

Francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je prizorišče obiskal že v ponedeljek zvečer, je obljubil, da bodo katedralo, ki je tudi del Unescove svetovne dediščine, v prihodnjih letih obnovili. Napovedal je veliko akcijo zbiranja denarja za obnovo katedrale, ki je vsako leto v Pariz privabila okoli 13 milijonov obiskovalcev.

Francoski gasilci v boju z ognjem v katedrali (video: Reuters).

Po najnovejših podatkih so bili v požaru poškodovani en gasilec in dva policista, so sporočili pariški gasilci. Smrtnih žrtev pa po podatkih policije ni. Državni tožilec je že uvedel preiskavo požara, ki se je po hitro razširil na celotno ostrešje, po predvidevanjih gasilcev pa bi bila lahko vzrok zanj obnovitvena dela. Takoj ko so požar odkrili, so na prizorišče, ki je v samem središču Pariza, prihitele številne gasilske enote, policija pa je zaprla širše območje požara.

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sorodna novica "Pariška katedrala je nekaj, kar povezuje celo Evropo"

Večina umetnin in relikvij rešena

V požaru rozeti na severnem in južnem traku prečne ladje Notre-Dame nista vidneje poškodovani. Povsem nepoškodovano je tudi zahodno pročelje s stolpoma in rozeto (glej tvit na desni).

Francoski nadškof je potrdil, da v požaru orgle iz srednjega veka, ki so jih sicer obnovili že med letom, niso bile poškodovane. Tudi organist Notre-Dame Thomas Monnet je po ogledu orgel potrdil, da te niso poškodovane.

Na varnem so med drugim za katoličane pomembni trnjeva krona in tunika svetega Ludvika kot tudi 16 bakrenih kipov, ki so obkrožali stolpič, ki se je v požaru porušil. Kipe 12 apostolov in štirih evangelistov so zaradi obnovitvenih del odstranili pred nekaj dnevi.

Uničena streha in stolpič

Po poročanju francoskega časopisa pa gasilcem iz katedrale ni uspelo odnesti več metrov dragocenih velikih slik. Popolnoma uničena je tudi streha, t. i. gozd, zgrajen v 13. stoletju, ki je zgrajen iz hrastovih tramov, ki podpirajo streho nad glavno in prečno streho katedrale. Porušen je tudi 93-metrski stolšič na preseku obeh ladij. Strokovnjaki opozarjajo tudi na to, da bi bila lahko nevarno načeta konstrukcija katedrale.

Za obnovo pariške Notre-Dame obljubljenih že več sto milijonov evrov

Sorodna novica Za obnovo pariške Notre-Dame obljubljenih že več sto milijonov evrov

V Franciji se je sprožila obsežna akcija pozivov k zbiranju donatorskih sredstev za obnovo v požaru delno uničene 850 let stare cerkve. Več pristojnih ministrov je na poziv premierja Edouarda Philippeja razpravljalo o načinih, kako bi obnovili znamenito pariško katedralo Notre Dame. Po prvih ogledih pogorišča ocenjujejo, da se splošno ogrodje stavbe dobro drži, a so odkrili tudi nekaj šibkosti predvsem pri severni prečni ladji.

Predsednik Emmanuel Macron je že v ponedeljek pozval mednarodno skupnost k pomoči pri obnovi gotske katedrale. Na njegov poziv so se danes že odzvali številni premožni Francozi, podjetja, Združeni narodi, Evropska unija in posamezne države. Za obnovo so tako glede na obljube zbrali že več kot 750 milijonov evrov finančnih sredstev, države pa ponujajo predvsem pomoč strokovnjakov. Pariška županja Anne Hidalgo je predlagala organizacijo mednarodne donatorske konference za Notre-Dame. Več o donatorjih lahko preberete tukaj.

Cerkev Notre-Dame po požaru in pred njim. Foto: Reuters
Cerkev Notre-Dame po požaru in pred njim. Foto: Reuters

Na novo bo treba postaviti streho, močno poškodovani tudi oboki

Sorodna novica Notre-Dame: Na novo bo treba postaviti streho, močno poškodovani tudi oboki

Ker še vedno poteka ogled pogorišča, obseg škode na kulturnem spomeniku svetovnega pomena še ni znan. Jasno pa je, da sta bili v požaru popolnoma uničena strešna konstrukcija in strop Notre-Dame. Na samem terenu bosta najprej na vrsti grobo čiščenje in nato ocena, v kakšnem stanju je konstrukcija.

Prvi mož francoskega lesarskega podjetja Charlois Sylvain Charlois je za radio Franceinfo dejal, da bodo za obnovo namenili najboljše hrastove hlode. "Obnova bo zagotovo trajala leta, če ne desetletja, in potrebovali bodo na tisoče kubičnih metrov lesa. Morali bomo najti najboljše primerke z velikim obsegom," je dejal.

Po besedah statika Angela Žigona iz podjetja Elea iC, ki se je veliko posvečal sanaciji kulturnih spomenikov, bo streho treba postaviti na novo, uničeni ali močno poškodovani pa so verjetno tudi oboki pod strešno konstrukcijo. Več o prenovi Notre-Dame lahko preberete tukaj.

Cerkev v Sloveniji ob požaru izraža podporo Cerkvi v Franciji

Ob požaru v pariški katedrali Notre Dame je predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) na Twitterju zapisal, da z veliko žalostjo spremljajo požar v Notre-Dame in izražajo solidarnost s Cerkvijo v Franciji. Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je v imenu Katoliške cerkve v Sloveniji vodstvu francoske škofovske konference izrazil "podporo in bližino".

Papež moli za katoličane in Parižane

Papež Frančišek je ob požaru izrazil solidarnost s Francijo. Kot so sporočili iz Vatikana, papež moli za katoličane in Parižane, ki se spoprijemajo s tragično situacijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Papež je blizu Franciji, moli za francoske katoličane in prebivalce Pariza ob hudem požaru, ki je razdejal notredamsko katedralo," je na družbenem omrežju Twitter zapisal vodja vatikanske tiskovne službe Alessandro Gisotti.

Iz sosednjih zgradb so zaradi varnosti prebivalce izselili. Kljub prizadevanju gasilcev, da bi požar omejili, se je ta nezadržno širil in popolnoma uničil ostrešje cerkve. V plamenih se je najprej zrušil 93 metrov visoki stolpič, nato pa še celotno ostrešje, tako da je ta del cerkve, ki je ena glavnih turističnih znamenitosti mesta, popolnoma uničen.

Iz gotske katedrale, ki so jo začeli graditi v 12. stoletju, jim je na srečo uspelo rešiti kar nekaj dragocenosti, že prejšnji teden pa so iz cerkve, ki so jo temeljito obnavljali, odnesli številne dragocene bronaste kipe.

Na spletu so se že v času požara začele širiti teorije o terorizmu kot njegovem vzroku. Temu so se pridružili tudi v SDS-u. Nekateri poslanci te stranke so že v ponedeljek zvečer na družbenem omrežju Twitter širili zapise, v katerih so dvomili o tem, da je šlo za nesrečo. Predsednik stranke Janez Janša je tako zapisal, da požar v katedrali "nehote ponazarja načrtno razgradnjo tisočletne evropske civilizacije", dodal pa je še "#EvropskiSept11", s čimer je dogodek primerjal s terorističnim napadom v ZDA 11. septembra 2001, ki je služil kot razlog za t. i. vojno proti terorizmu. "Uradno nesreča? Krščanska Notre Dame je že bila žrtev napada islamistov. Evropa si zatiska oči pred spopadom civilizacije in barbarstva, ki na njenih tleh vse bolj plamti," je zapisal Branko Grims. Žan Mahnič pa je sporočil: "Glejte, kako umira krščanska Evropa! Barbari, ki prihajajo, in so že tu, pa odpirajo šampanjce in se veselijo."

Požar uničil pariško katedralo Notre-Dame
Oči sveta uprte v Pariz