Vprašanje je, ali bo obnova znamenite katedrale res končana v petih letih. Foto: AP
Vprašanje je, ali bo obnova znamenite katedrale res končana v petih letih. Foto: AP

Mašo je daroval pariški nadškof Michel Aupetit, pri njej pa so bili predvsem duhovniki, kanoniki in tudi delavci, ki cerkev obnavljajo. Z bogoslužjem, ki ga v živo prenašajo na katoliškem programu KTO, sicer zaznamujejo praznik posvetitve katedrale, ki ga običajno praznujejo 16. junija.

"To bo lep simbolični dogodek. Navzoča bo lahko le majhna skupina ljudi, kar je razumljivo zaradi velikega varnostnega tveganja," je dejal francoski minister za kulturo Franck Riester.

Požar, ki je pred natanko dvema mesecema zajel pariško katedralo, je uničil dve tretjini strehe, porušil pa se je tudi stolpič. Riester je ta teden presodil, da bo obnova zahtevna. "Notre-Dame je še vedno nestabilna, predvsem njeni oboki, ki se še vedno lahko zrušijo," je poudaril. Pojasnil je, da še vedno niso ugotovili vzroka požara, a za zdaj kaže, da ni šlo za kaznivo dejanje.

Velike obljube še niso izpolnjene

V dveh mesecih po požaru so donatorji nakazali zgolj devet odstotkov oziroma okoli 80 milijonov od obljubljenih 850 milijonov evrov za obnovo cerkve. Darove so doslej nakazali predvsem posamezniki. Premožne francoske družine, ki so napovedale pomoč 100 ali 200 milijonov evrov – gre za bogataša Bernarda Arnaulta in Francois-Henrija Pinaulta –, pa denar pošiljajo po manjših vsotah. Tako lahko darujejo, kadar želijo, in za točno določen del obnove.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je obljubil, da bodo katedralo obnovili v petih letih, a Riester je nekoliko previdnejši: "Prav je, da je predsednik jasno napovedal velikopotezen cilj, a na koncu bo najpomembneje, da bo delo kakovostno opravljeno. Zato ni tako pomembno, ali bo obnova popolnoma končana v petih letih ali ne."