Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nove člane vlade, ki so nadomestili ministre iz FPÖ-ja, je v skladu s proceduro imenoval predsednik države Alexander Van der Bellen, takoj po imenovanju so tudi prisegli.

Van der Bellen je v torek na pobudo kanclerja Sebastiana Kurza odstavil notranjega ministra Herberta Kickla iz vrst svobodnjakov in soglašal z odhodom njihovih ministrov, za katerega se je FPÖ odločil po odstavitvi Kickla.

Pretresi v vrhu avstrijske politike so se zgodili, potem ko so v petek nemški mediji objavili videoposnetek, ki prikazuje srečanje zdaj že nekdanjega vodjo svobodnjakov Heinz-Christiana Stracheja z domnevno bogato rusko vlagateljico v vili na španskem otoku Ibiza pred avstrijskimi parlamentarnimi volitvami leta 2017.

Strache je ženski ponujal poslovne pogodbe v zameno za vlaganja v Avstriji v znesku več sto milijonov evrov, pri čemer je priznala, da je denar sumljivega izvora. Po objavi posnetka je Strache v soboto odstopil s položaja podkanclerja avstrijske vlade in vodje svobodnjakov.

Sorodna novica Avstrijski kancler zaradi afere Ibiza napovedal predčasne volitve

"Združena Evropa je najboljša ideja"

V govoru pred prisego nove prehodne vlade je Van der Bellen nove ministre, ki prihajajo iz vrst strokovnjakov, opozoril na bistvo parlamentarne demokraciji, ki je v "iskanju in vzpostavitvi večine na eni strani ter zaščiti manjšine na drugi strani", ter se zavzel proti "absolutni uveljavitvi lastnih položajev". Zavzel se je tudi za vzpostavitev zaupanja in pripravljenost na kompromis.

Kot največje izzive nove avstrijske vlade je avstrijski predsednik omenil podnebno krizo, digitalizacijo in predvsem "delo na Evropi".

"Združena Evropa je najboljša ideja, ki smo jo Evropejke in Evropejci kadar koli imeli," je poudaril in se zavzel, da Avstrija prevzame konstruktivno vlogo znotraj EU-ja in dejavno sodeluje pri nujnih reformah ter spremembah.

Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen je v torek zvečer v televizijskem nagovoru pozval politike in državljane, naj ne glede na trenuten politični položaj pokažejo pogum in
Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen je v torek zvečer v televizijskem nagovoru pozval politike in državljane, naj ne glede na trenuten politični položaj pokažejo pogum in "nekaj zaupanja". Politike je tudi pozval, naj prevzamejo odgovornost za Avstrijo. Foto: Reuters

Notranji minister v novi vladi je postal nekdanji predsednik avstrijskega vrhovnega sodišča Eckart Ratz, ministrstvo za socialo bo v rokah nekdanjega visokega uradnika in pravnika Walterja Pöltnerja, na čelu ministrstva za infrastrukturo bo Valerie Hackl, do zdaj šefica avstrijske družbe za nadzor letalskega prometa Austro Control, obrambni resor pa bo vodil Johann Luif, član avstrijske vojske. Položaj podkanclerja, ki ga je do zdaj vodil Strache, bo vodil zdajšnji finančni minister Hartwig Löger iz ljudske stranke (ÖVP).

Uradništvo in šport, področji, ki sta bili do zdaj v domeni Stracheja, bo prevzela ministrica za družino iz vrst ljudske stranke (ÖVP) Juliane Bogner-Strauss. Mesto državnega sekretarja za finance Huberta Fuchsa bo ostalo nezasedeno.

Se bo Kurz obdržal na položaju?

Kancler Kurz je pred prvo sejo prehodne vlade, ki se je sestala po prisegi novih ministrov, dejal, da bo storil vse, da "kriza stranke ne bo postala kriza države".

Na volilno nedeljo, ko bodo evropske volitve, bodo imeli avstrijski volivci možnost odločitve o usmeritvi, je še dejal Kurz, s čimer je po poročanju APA-ja neposredno pozval k temu, da bi se odpovedali glasovanju o nezaupnici.

Odprto namreč ostaja vprašanje, ali bo kancler ostal na položaju do predčasnih volitev septembra.

V avstrijskem parlamentu naj bi v ponedeljek potekalo glasovanje o nezaupnici Kurzu, ki ga je vložila manjša opozicijska stranka Jetzt – Liste Pilz (Zdaj – Lista Pilz). Iz prav tako opozicijskega Neosa so že sporočili, da predloga stranke Jetzt ne bodo podprli. Tako svobodnjaki kot socialdemokrati (SPÖ) se še niso opredelili, ali bodo nezaupnico podprli, poročajo avstrijski mediji.

Če bo v ponedeljek na izredni seji avstrijskega parlamenta izglasovana nezaupnica, bo moral Kurz nemudoma oditi s kanclerskega položaja, nadomestil pa ga bo podkancler, na spletni strani poroča avstrijski dnevnik Krone.

SPÖ je sicer v povezavi z afero Ibiza tudi napovedal tožbo proti Kurzu, ker je ta v več intervjujih dejal, da bi lahko stranka imela povezave z videoposnetkom. SPÖ je v odzivu sporočil, da gre za "nezaslišane obtožbe", ki bodo imele sodne posledice.

Avstrija dobila prehodno manjšinsko vlado