Vatikan bo prihodnji teden gostil prvo konferenco o spolnih zlorabah. Foto: EPA
Vatikan bo prihodnji teden gostil prvo konferenco o spolnih zlorabah. Foto: EPA

Kot razkriva knjiga z naslovom V omari Vatikana ("In the Closet of the Vatican"), so istospolno usmerjeni tudi številni visoki kleriki, ki sicer ostro napadajo istospolnost.

570 strani dolga knjiga, pod katero se podpisuje francoski novinar Frederic Martel, za katerim so štiri leta raziskovanja, je "osupljivo poročilo o korupciji in hinavščini v središču Vatikana", kot so zapisali v britanski založniški hiši Bloomsbury.

Na prodajne police v 20 državah v osmih jezikih bo prišla v sredo, ko bo v Vatikanu tudi prvi dan konference o spolnih zlorabah, ki se je bodo udeležili tudi škofje iz vseh koncev sveta, poroča Guardian. Zaradi tega se porajajo ugibanja o povezovanju teh vprašanj.

Martel, nekdanji svetovalec francoske vlade, je med raziskovanjem za knjigo opravil 1.500 intervjujev, med njimi 41 pogovorov s kardinali, 52 z nadškofi in monsignorji, 45 s papeškimi veleposlaniki ali drugimi diplomati, 11 s pripadniki švicarske garde in več kot 200 z duhovniki. Guardian navaja pisanje katoliške spletne strani Tablet, ki navaja Martelove besede, da je bil pokojni kolumbijski kardinal Alfonso Lopez Trujillo, ki je imel visok položaj v Vatikanu, znan kot branik cerkvenega nauka o homoseksualnosti in kontracepciji, hkrati pa je najemal prostitute.

Kot še piše Martel, so nekateri duhovniki sprejeli svojo spolno usmeritev, redki imajo tudi razmerja, nekateri pa svojo spolnost zanikajo.

Založniška hiša v predstavitvi knjige piše, da knjiga razkriva skrivnosti o celibatu, mizoginiji in zarotah proti papežu Frančišku. Ta je bil deležen več kritik znotraj konservativne struje zaradi svojega domnevno popustljivega tona proti istospolno usmerjenim. Nekaj mesecev po tem, ko je postal papež, so ga vprašali o gejevskem lobiju v Vatikanu. Njegov odgovor je bil "Če je en človek gej in išče Boga ter je dobrega srca, kdo sem jaz, da bi ga sodil?"