Zadovoljni svojci ubitih ob izreku obsodbe, da so bili njihovi bližnji, ki jih je ubila britanska vojska, nedolžni. Foto: Reuters
Zadovoljni svojci ubitih ob izreku obsodbe, da so bili njihovi bližnji, ki jih je ubila britanska vojska, nedolžni. Foto: Reuters

Preiskava dogodkov, znana kot pokol v Ballymurphyju, še ugotavlja, da je bila nesorazmerna sila uporabljena v devetih od desetih smrtnih primerov, ki so se zgodili med 9. in 11. avgustom 1971. Nihče od ubitih namreč ni sodeloval v paravojaških enotah. "Bili so popolnoma nedolžni," je ugotovitve preiskave povzela sodnica Siobhan Keegan.

Svojci žrtev so izsledke preiskave že v torek pospremili z aplavzom in solzami v očeh. Vseskozi so trdili, da je imela britanska vojska, ki je leto pozneje na t. i. krvavo nedeljo ustrelila 14 civilistov, "dovoljenje za ubijanje", svoja dejanja pa je pozneje zakrila in lažno trdila, da so bili ubiti člani nasilne paravojaške skupine.

V nasilju na Severnem Irskem, ki je zaradi britanske vladavine potekalo do leta 1998, je umrlo okoli 3.500 ljudi.

London želi končati pregon vojakov

Vlada Združenega kraljestva medtem ostaja odločena, da konča pregon vojakov, ki se spoprijemajo z obtožbami o nezakonitih smrtih v spopadih na Severnem Irskem. Napoveduje uvedbo zakonodaje, ki naj bi preprečila pregon, kar bi lahko po novem nasilju na Severnem Irskem, ki je izbruhnilo po izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije, še zaostrilo napetosti.

Preiskava ubojev v Ballymurphyju se je začela leta 2018 kot del širše preiskave, ki so jo dve leti predtem sprožili sodniki na Severnem Irskem, da bi raziskali tako končane kot nedokončane preiskave spornih smrti.