Iz demilitariziranega območja se bodo morali umakniti tudu pripadniki uporniške Fronte Al Nusra. Foto: Reuters
Iz demilitariziranega območja se bodo morali umakniti tudu pripadniki uporniške Fronte Al Nusra. Foto: Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan sta se dogovorila za vzpostavitev demilitariziranega območja okoli Idliba. Foto: Reuters
V okviru dogovora bodo do 15. oktobra vzpostavili varno območje okoli 15 do 20 kilometrov globoko ob linijah med režimskimi in opozicijskimi enotami. Iz tega območja bodo umaknili tudi vso težko orožje, kot so tanki in raketni sistemi. Foto: Reuters

Pripadniki omenjenih vojsk bodo vstopili v demilitarizirano območje pokrajine Idlib v Siriji 15. oktobra letos, "iz katerega se bodo morali umakniti sirski uporniki," je dejal ruski predsednik Vladimir Putin na tiskovni konferenci v Sočiju, kjer je gostil turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Demilitarizirano območje se bo razprostiralo med 15 in 25 kilometri ob linijah med režimskimi in opozicijskimi enotami, ki je pod nadzorom upornikov. S tega območja bodo umaknili tudi vse težko orožje, kot so tanki in raketni sistemi.

Za zdaj še ni znano, ali je v varno območje vključeno tudi samo mesto Idlib – v tem primeru bi morale mesto zapustiti tudi nekatere uporniške skupine. Putin je novinarjem razkril, da bodo morale po dogovoru vse strani na demilitariziranem območju odložiti težko orožje, vključno z radikalno uporniško skupino Fronta Al Nusra.

Vojaška okrepitev Turčije v Siriji
Turčija, ki si prizadeva za preprečitev ofenzive na Idlib, saj bi po besedah Erdogana povzročila humanitarno katastrofo in sprožila nov val beguncev v Turčijo, je sicer na severozahod te sirske pokrajine poslala pomembne vojaške okrepitve, ki so največje v zadnjih tednih. Okrepitve vključujejo tanke in drugo vojaško opremo ter konvoj približno 50 vojaških vozil.

Teheran, ki je tako kot Moskva na strani sirske vojske, se je zavezal, da bodo v primeru sirske ofenzive zaščitili civiliste. "V skladu z našo politiko boja proti terorizmu in zavzemanja za sirsko ozemeljsko celovitost smo trdno odločeni rešiti vprašanje Idliba, tako da ne bo škodovala ljudem," so sporočili z iranskega zunanjega ministrstva. Iranskega predsednika Hasana Rohanija, ki običajno sodeluje pri pogovorih o Siriji, danes ni v Sočiju.

Sirska vojska je v zadnjem času ob podpori ruske vojske okrepila napade na sirsko pokrajino Idlib, še zadnjo utrdbo upornikov v Siriji. Pripravlja pa se tudi na ofenzivo nanjo. Združeni narodi so večkrat opozorili, da bi vojaška operacija povzročila najhujšo humanitarno katastrofo z največ izgubljenimi življenji v tem stoletju. Svoje domove bi moralo zapustiti okoli 800.000 ljudi.