Jaroslaw Kaczyinski, vodja stranke Zakon in pravičnost, ki bo, kot kaže, imela absolutno večino v parlamentu. Foto: Reuters
Jaroslaw Kaczyinski, vodja stranke Zakon in pravičnost, ki bo, kot kaže, imela absolutno večino v parlamentu. Foto: Reuters

Ta je po izidih vzporednih volitev zbrala dobrih 43 odstotkov glasov volivcev, glavno opozicijsko zavezništvo Državljanska koalicija pa okoli 27 odstotkov glasov. PiS je tako še okrepil večino v parlamentu.

Glede na vzporedne volitve naj bi PiS po novem imel 239 sedežev v parlamentu in tako absolutno večino, opozicijsko liberalno-konservativno zavezništvo Državljanska koalicija (KO) pa 130.

V parlament se je glede na vzporedne volitve uspelo prebiti še Levemu zavezništvu SLD, ki naj bi prejelo 11,9 odstotka glasov (43 mandatov), poljski koaliciji kmečke stranke PSL (9,6 odstotka glasov oz. 34 mandatov) in skrajno desni stranki Konfederacija, ki je zbrala 6,4 odstotka glasov (13 mandatov), poročajo tuji mediji.

Izid vzporednih volitev se sklada s pričakovanji, za stranko Pravičnost in mir pa pomeni, da bo še naprej vodila poljsko vlado.

Priljubljenost stranke zaradi različnih ukrepov

Kot poroča novinarka Radia Slovenija Špela Novak, je stranka Zakon in pravičnost utemeljena na poudarjanju poljske tradicije in katolicizma. Vodja stranke Jaroslaw Kaczynski sicer poudarja, da je družina lahko le skupnost moškega, ženske in otrok, gibanja za pravice homoseksualcev pa so grožnja poljski družbi.

Med glavnimi razlogi za priljubljenost te stranke so populistični ukrepi otroških dodatkov 500 zlotov oziroma dobrih 100 evrov za vsakega otroka, ki omogočajo dostojno življenje Poljakom v doslej zapostavljenih regijah, ali enkratni dodatek upokojencem, vlada obljublja tudi dvig minimalne plače.

Volivci tako vladajoči stranki, kot kaže, niso zamerili spornih reform sodstva, ki pomenijo kršitev načela neodvisnosti te veje oblasti. Čeprav je vlada po odločbi sodišča Evropske unije odpravila prisilno znižanje starosti upokojitve vrhovnih sodnikov, proti Poljski potekajo še druge tožbe zaradi poseganja v neodvisnost sodstva. Vlada pa napoveduje še nadaljnje reforme.

Trije nekdanji poljski predsedniki, med njimi Lech Walesa, so pred kratkim v odprtem pismu državljane opozorili, da bodo te volitve odločale o prihodnosti države, in posvarili pred nadaljnjimi koraki v avtoritarnost, če bi na volitvah znova zmagala stranka Zakon in pravičnost.

Na Poljskem potekajo parlamentarne volitve