Foto: EPA
Foto: EPA

"Moramo se sprejemati in integrirati ter hoditi skupaj kot bratje in sestre, vsi mi," je povedal papež ob začetku petdnevne turneje, v okviru katere bo obiskal še Grčijo.

Ob obisku maronitske cerkve v Nikoziji je dejal, da je Ciper zaradi prisotnosti številnih prebežnikov prava točka stika med etničnostmi in kulturami. Otok po njegovih besedah služi kot opomnik Evropi, da "moramo sodelovati pri gradnji prihodnosti, ki bo vredna človeškosti, da prekoračimo razlike, da podremo zidove, da sanjamo in delamo v smeri enotnosti".

Na srečanju s predsednikom Cipra Nikosom Anastasiadesom je izrazil sočutje do vseh prebivalcev Cipra zaradi razdeljenosti otoka, kar je označil za "rano, ki to državo najbolj boli". Dejal je, da pogosto pomisli na "notranjo bolečino vseh tistih, ki se ne morejo vrniti na svoje domove in v svoja svetišča".

Papež je opozoril tudi pred nacionalističnimi "zidovi strahu" v Evropi in celino pozval k spravi in enotnosti.

Nekaj besed je papež namenil tudi Libanonu in tamkajšnji socialni in gospodarski krizi, ki je najhujša v zadnjih 30 letih. "Ko razmišljam o Libanonu, me resno skrbi kriza, s katero se spopadajo," je povedal.

Papežev obisk je požel tudi nekaj kritike. Vodja ciprskih Turkov Ersin Tatar je očital Nikoziji, da želi z obiskom pridobiti politične točke proti Turkom.

Frančišek, ki se bo na Cipru mudil do sobote, sicer za zdaj nima načrtovanega obiska turškega dela otoka ali srečanja s predstavnikom tamkajšnjih oblasti.

Migracije in ekumenizem

V ospredju tokratne poti so migracije in ekumenizem. Že pred petimi leti je papež ob obisku Lezbosa s seboj v Vatikan vzel sirske begunce, podobno pričakujejo tudi tokrat.

V petek se bo tako v Nikoziji sešel s prebežniki in po napovedih ciprskega predsednika Anastasiadesa bo s seboj vzel 50 prebežnikov. V Vatikanu tega načrta sicer še niso potrdili.

V okviru obiska Cipra se bo papež v petek srečal tudi z vodjo Avtokefalne Pravoslavne cerkve na Cipru, nadškofom Hrisostomosom II., daroval mašo na stadionu v Nikoziji in se srečal s prebežniki na ekumenski molitvi.

Frančišek bo nato v soboto svojo pot nadaljeval v Grčiji, kjer se je mudil že leta 2016. V soboto ima najprej v Atenah na programu obisk pri grški predsednici Katerini Sakelaropulu in premierju Kiriakosu Micotakisu, pozneje pa se bo srečal še z vodjo Grške pravoslavne cerkve, atenskim nadškofom Hieronimom II. V nedeljo bo znova obiskal Lezbos. Petdnevno turnejo bo končal v ponedeljek, ko se bo srečal z mladimi.