Ob razglasitvi zmage HDZ-ja na desetih parlamentarnih volitvah na Hrvaškem. Foto: Reuters
Ob razglasitvi zmage HDZ-ja na desetih parlamentarnih volitvah na Hrvaškem. Foto: Reuters

Hrvaški premier Andrej Plenković potrebuje najmanj 76 poslancev, ki bodo zagotovili podporo novi hrvaški vladi v 151-članskem saboru. Glede na to, da je zmagovalni HDZ na nedeljskih parlamentarnih volitvah dobil 66 poslancev, so že današnja prva posvetovanja potrdila, da ima hrvaški premier s podporo desetih poslancev manjšin, HNS-jem in Reformisti praktično zagotovljen nov premierski mandat.

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je že pred volitvami napovedal, da bo mandat za sestavo vlade zaupal tistemu, ki bo prvi po parlamentarnih volitvah potrdil, da ima podporo najmanj 76 saborskih poslancev.

Sorodna novica HDZ po delnih izidih prepričljivo dobil volitve na Hrvaškem

Plenković je novinarjem v Zagrebu potrdil, da ima potrebnih 76 podpisov novoizvoljenih poslancev za oblikovanje nove parlamentarne večine. Pojasnil je, da v ponedeljek niso dosegli končnega dogovora, a so njegovi dosedanji partnerji pokazali pripravljenost na sodelovanje, kar bodo še potrdili na organih svojih strank. "V vsakem primeru je 76 podpisov zagotovljenih," je izjavil Plenković.

Povedal je, da se bodo v HDZ-ju tudi pogovarjali, ali bodo poiskali še kakšnega partnerja v saboru. "Gremo čim prej ustanoviti novi sklic hrvaškega sabora ter novo vlado, da bi začeli delati v korist naših državljanov," je dejal. Meni, da bodo novo vlado potrdili zelo kmalu, potem ko bodo znani dokončni uradni izidi nedeljskih volitev.

Poraženec volitev SDP, Bernardić že odstopil

V novem sklicu hrvaškega parlamenta tudi Slovenka iz vrst SDP-ja

Pripadnica slovenske skupnosti na Hrvaškem Barbara Antolić Vupora je kot članica SDP-ja postala prva poslanka iz vrst slovenske manjšine na Hrvaškem v 30-letni zgodovini sabora. Slovensko in še štiri manjšine bo sicer v saboru znova zastopala pripadnica albanske manjšine Ermina Lekaj Prljaskaj. "To, da sem članica SDP-ja, ne pomeni, da ne bom še uspešnejša pri uresničevanju ciljev za slovensko manjšino na Hrvaškem, kot bi bila, če bi bila izvoljena kot poslanka slovenske manjšine v posebni volilni enoti za narodnostne manjšine," je dejala.

Po več kot 98 preštetih odstotkih volilnih glasov do druge ure zjutraj je HDZ prejel 66 poslanskih mest v saboru, sledi močno poražena in razočarana levosredinska koalicija Restart s SDP-jem na čelu z 41 poslanci; predsednik SDP-ja Davor Bernardić je po volilnem porazu že odstopil, vodenje bo začasno prevzel eden od dosedanjih podpredsednikov SDP-ja Zlatko Komadina.

Sledi Domovinsko gibanje Miroslava Škora, ki ima v koaliciji s skrajno desnima strankama Hrvaški suverenisti in Blok za Hrvaško 16 poslanskih mest in je bilo ustanovljeno zgolj 50 dni pred volitvami, potem ko je bil Škoro tesno poražen decembra lani v prvem krogu predsedniških volitev. Stranka Most neodvisnih list ima osem poslancev, kar kaže na utrditev mlade politične stranke na Hrvaškem.

Največje presenečenje volitev je stranka Možemo! s sedmimi poslanskimi mesti, sledi prav tako presenetljivo dober volilni izid koalicije strank Stranka z imenom in priimkom, Fokus, Pametni, ki je prejela tri sedeže v saboru, s po enim pa sledijo še Reformisti in Hrvaška narodna stranka (HNS), ki je bila dosedanja partnerica v Plenkovićevi vladni koaliciji (HNS), poroča HRT. Še osem poslanskih stolčkov je predvidenih za poslance narodnostnih manjšin.

40-letni Davor Bernardić je prevzel vodenja SDP-ja konec leta 2016, ko je po volilnem porazu na parlamentarnih volitvah odstopil takratni predsednik stranke Zoran Milanović. Doktor fizike Bernardić je veljal tudi za neformalnega šefa hrvaške parlamentarne opozicije, čeprav mu ni uspelo doseči večje priljubljenosti med volivci. V javnomnenjskih raziskavah se mu nikoli ni uspelo uvrstiti med tri najbolj priljubljene politike na Hrvaškem. Foto: EPA
40-letni Davor Bernardić je prevzel vodenja SDP-ja konec leta 2016, ko je po volilnem porazu na parlamentarnih volitvah odstopil takratni predsednik stranke Zoran Milanović. Doktor fizike Bernardić je veljal tudi za neformalnega šefa hrvaške parlamentarne opozicije, čeprav mu ni uspelo doseči večje priljubljenosti med volivci. V javnomnenjskih raziskavah se mu nikoli ni uspelo uvrstiti med tri najbolj priljubljene politike na Hrvaškem. Foto: EPA

Plenkoviću med prvimi čestital Janša

Med prvimi je na Twitterju hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću čestital slovenski premier Janez Janša. Plenković, ki je bil sicer med kratkim in umirjenim govorom ob razglasitvi zmage v štabu HDZ-ja, pa se je za podporo na Twitterju zahvalil le avstrijskemu premierju Sebastianu Kurzu.

"Hrvaška potrebuje rešitve!"

Plenković je na govorniški oder na dvorišču zagrebškega arheološkega muzeja stopil ob spremljavi pesmi Eye of The Tiger ameriške skupine Survivor, ki se je ustoličila v filmu Sylvestra Stallona o boksarju Rockyju.

Dejal je, da je izid volitev odličen, a tudi obvezujoč, in ob tem ocenil, da je bil njegov prvi premierski mandat težek, a da bodo izzivi verjetno še večji.

"Treba je poskrbeti za rešitve za gospodarstvo, zdravstvo, krepitev demokratskih institucij ter človekovih in manjšinskih pravic," je napovedal Plenković, ki je kot premier vztrajal pri izvedbi volitev v času epidemije, ko se okužbe z novim koronavirusom na Hrvaškem znova povečujejo.

Ostrejši ukrepi na voliščih

Zaradi nevarnosti okužbe so na voliščih veljali strogi epidemiološki ukrepi; volivci so si morali pri vstopu na volišče razkužiti roke, priporočeno je bilo nošenje maske. Svetovali so jim tudi, naj prinesejo svoje kemične svinčnike. Protiepidemioloških ukrepov pa niso preveč spoštovali med povolilnim slavjem v strankah, posebej tistih, ki so bile navdušene nad nedeljskimi izidi. Udeležba na volitvah je bila sicer najnižja do zdaj, in sicer manj kot 47-odstotna.

Hrvaška je po nedeljskih parlamentarnih volitvah ostala na desnem polu, ker je HDZ obdržal oblast in bo oblikovala novo vlado, a bo realno bližje politični sredini, kot je bil, sta za STA ocenila hrvaška politična komentatorja. Foto: EPA
Hrvaška je po nedeljskih parlamentarnih volitvah ostala na desnem polu, ker je HDZ obdržal oblast in bo oblikovala novo vlado, a bo realno bližje politični sredini, kot je bil, sta za STA ocenila hrvaška politična komentatorja. Foto: EPA

"Hrvaški premier Andrej Plenković je svojo dozdajšnjo vlado uspel obdržati na oblasti ob pomoči nekaterih poslancev, ki so bili precej desničarsko usmerjeni," je dejala politična komentatorka in pomočnica glavnega urednika reškega Novega lista Tihana Tomičić in dodala: "Ko je v nedeljo kot zmeren in moderen desnosredinski politik uspel dobiti toliko mandatov, je resnično postavil Hrvaško bližje temu, kar je tudi sam, se pravi bližje politični sredini."

Zmaga Plenkovića in HDZ-ja na nedeljskih parlamentarnih volitvah je jasna zmaga desnosredinske politične opcije, meni komentator zagrebškega časnika 24 sata Boris Rašeta. Poudarja, da je "Plenković olikan, kulturen, temeljit in zmeren politik, ki je s svojimi lastnostmi pridobil veliko zaupanje volivcev sredine, celo tudi levice, ki so se prestrašili klerikalcev iz Mosta neodvisnih list in desničarjev iz Domovinskega gibanja".

Plenkovićev HDZ prepričljivo zmagal

Rašeta meni, da je Plenković pridobil glasove tudi zaradi zaupanja volivcev, da bo zagotovil denar iz Evropske unije za spopadanje z gospodarsko krizo, s katero se bo Hrvaška soočila zaradi epidemije novega koronavirusa.

Tudi Tomičićeva je prepričana, da Plenković ne bo zagotavljal stabilne saborske večine s pomočjo Mosta in Domovinskega gibanja, še posebej zdaj, ko je že hitro opravil posvetovanja s poslanci narodnih manjšin in liberalnima strankama, HNS-jem in Reformisti, s katerima je že sodeloval v svoji prvi vladi. Rašeta meni, da bo Plenković pridobil podporo več kot 80 poslancev v saboru, že zdaj ima dogovorjeno večino 76 poslancev.

Ocenjuje, da bodo novo vlado podprli tudi trije poslanci Istrskega demokratskega zbora (IDS), ne glede na to, da so bili del levosredinske koalicije Restart: "Zdi se mi, da bi Plenković lahko pridobil tudi dvotretjinsko večino, če bi jo potreboval. Pred njegovimi vrati so danes verjetno že bile dolge vrste, zasuli so ga s klici. Zmore, kar želi."

Po volitvah na Hrvaškem