Električnemu vozičku naj bi na železniškem prehodu odpovedale zavore. Foto: Reuters
Električnemu vozičku naj bi na železniškem prehodu odpovedale zavore. Foto: Reuters

Sredi septembra sta v mestu Oss trčila vlak in električni voziček podjetja Stint, po katerem se vozilo tudi imenuje. V vozičku, v katerem je sicer prostora za deset otrok, je vzgojiteljica iz bližnjega vrtca peljala pet otrok. Na železniškem prehodu naj bi vozičku odpovedale zavore, prav takrat pa je po tirih pripeljal vlak. Štirje otroci, ki so umrli, so bili stari od štiri do enajst let, peti otrok in voznica vozička pa sta bila huje ranjena.

T. i. stinti so na Nizozemskem v zadnjih letih postali zelo priljubljeni, saj jih vrtci in šole uporabljajo za prevoz otrok. Gre za nekakšno kombinacijo segwaya in kolesa – odrasel voznik stoji zadaj in drži za krmilo, pred njim pa se v vozičku s štirimi kolesi peljejo otroci. Otroci so privezani z varnostnim pasom.

V državi je bilo od leta 2012 v uporabi okoli 3.500 takšnih vozičkov, a so jih oblasti zdaj prepovedale, saj je preiskava ugotovila, da "obstajajo dvomi o pravilni tehnični sestavi vozička", poroča BBC. Lastnik podjetja Edwin Renzen je opozoril, da to verjetno pomeni konec tega prevoznega sredstva in da je prepoved nesmiselna, saj je utemeljena na "eni hipotezi, ki izhaja iz enega poročila".