Szajer je v Evropskem parlamentu do tega tedna vodil poslansko skupino Fidesz. Foto: Reuters
Szajer je v Evropskem parlamentu do tega tedna vodil poslansko skupino Fidesz. Foto: Reuters

59-letni Szájer je v nedeljo nepričakovano podal svoj odstop kot vodja delegacije Fidesza v Evropskem parlamentu.

Pojasnil je, da ga prisostvovanje v vsakodnevnih političnih bojih psihično teži. "Tisti, ki smo na bojišču, moramo biti v nenehnem stanju bojne pripravljenosti," je zapisal.

Danes je poslanec Fidesza v pisni izjavi priznal, da je bil on tisti evroposlanec, ki se je udeležil zabave v gejevski četrti v središču Bruslja, ki jo je policija prekinila zaradi kršenja zdravstvenih ukrepov.

Foto: EPA
Foto: EPA

Sklicevanje na imuniteto

Po poročanju medijev naj bi šlo za "lockdown orgijo", kot so jo označili, na kateri je bilo več kot 25 golih moških, večinoma diplomatov in en evroposlanec. Dva med njimi sta se sklicevala na diplomatsko imuniteto, poroča Euronews.

Novinarka spletne strani Politico Una Hajdari pa poroča, da je bilo na z mamili podkrepljeni orgiji tudi več poljskih diplomatov.

"Kot nekdo, ki poroča o nastrojenosti proti LGBT-skupnosti na Poljskem, si nikdar nisem mislila, da bodo aktivisti za pravice LGBT lahko v boju z vlado posegli po argumentu "imeli ste orgijo v Bruslju"," je zapisala na Twitterju.

Policija je posredovala po pritožbi sosedov zaradi hrupa in kršenja protikoronskih ukrepov. V Bruslju velja policijska ura med 22. in 6. uro, prepovedano je tudi zbiranje ljudi zunaj lastnih gospodinjstev.

Zaradi kršenja protikoronskih pravil so vsem udeležencem naložili plačilo 250 evrov globe.

V Bruslju velja policijska ura od 22. ure. Foto: EPA
V Bruslju velja policijska ura od 22. ure. Foto: EPA

"Ekstazi ni bil moj"

"V Belgiji so danes objavili članek o hišni zabavi v Bruslju v petek, ki sem se je udeležil. Ker nisem imel svoje izkaznice, sem policiji omenil, da sem poslanec, nakar so izpeljali postopek, mi podali ustni opomin in me odpeljali domov," je zapisal Szájer.

"Nisem užival mamil. Policiji sem takoj ponudil, da me testirajo, a me niso. Policija pravi, da so našli tabletko ekstazija. Ni moja, ne vem, kdo mi jo je podtaknil in kako. Žal mi je, da sem kršil odlok o zbiranju, ni bilo odgovorno od mene, zato sprejmem, kakršne koli sankcije mi naložijo," je sklenil skesano.

"Z nedeljskim odstopom sem potegnil politične in osebne sklepe," je še poudaril. Opravičil se je družini, kolegom in volivcem. Prosil jih je, naj ta "spodrsljaj ocenjujejo na podlagi 30 let zavzetega in trdega dela". Poudaril je še, da je za ta osebni spodrsljaj kriv samo on.

Orban in Szájer sta leta 2010 skupaj preoblikovala madžarsko ustavo. Foto: EPA
Orban in Szájer sta leta 2010 skupaj preoblikovala madžarsko ustavo. Foto: EPA

Soavtor madžarske ustave

Policija v svojem poročilu pripetljaj opisuje malce drugače: "Mimoidoči je policijo obvestil, da je videl moškega, kako beži ob kanalizaciji. Moškega mu je uspelo identificirati. Moški je imel krvave roke. Mogoče je, da se je poškodoval med begom. V njegovem nahrbtniku smo našli narkotike."

"Moški pri sebi ni imel osebne izkaznice ali kakšne druge identifikacije. Pospremili smo ga do doma, kjer smo ga z diplomatskim potnim listom identificirali kot S. J. (1961)."

Szájer je eden najtesnejših sodelavcev madžarskega premierja Viktorja Orbana in celo soavtor preoblikovanja madžarske ustave leta 2010, ki so ji kritiki očitali, da ustvarja sovražno okolje za LGBT-skupine pod pretvezo "zaščite družin".

Odzivi na škandal in odstop madžarskega evroposlanca