Predsednik Duda bo zakon poslal še v presojo ustavnemu sodišču. Foto: Reuters
Predsednik Duda bo zakon poslal še v presojo ustavnemu sodišču. Foto: Reuters

Kritiki konservativni vladi pod vodstvom stranke Zakon in pravičnost (PiS) očitajo, da z zakonom, sprejetim nekaj mesecev pred jesenskimi parlamentarnimi volitvami, želi predvsem diskreditirati vodjo opozicije in nekdanjega premierja Donalda Tuska. Poleg tega bi lahko komisija uradnikom prepovedala opravljanje funkcij.

Glede na osnutek zakona, ki ga je poljski parlament sprejel v petek, bo komisijo sestavljalo devet članov, ki jih bo izbral spodnji dom parlamenta. Po mnenju vlade je takšna komisija nujna za odpravo vpliva Rusije na Poljskem. Duda je danes v izjavi za javnost izrazil upanje, da bo parlament odgovorno izbral člane komisije.

Preiskovalna komisija bo preučila, ali so poljski javni uslužbenci med letoma 2007 in 2022 podlegli ruskemu vplivu in sprejeli odločitve, ki so škodovale varnosti države. To vključuje na primer sklepanje pogodb, ki bi lahko dajale prednost Rusiji, in razkrivanje pomembnih informacij tretjim osebam.

Vsakomur, za katerega bo odločeno, da je kriv, bi lahko v skladu z zakonom za deset let prepovedali opravljanje javnih funkcij, ki vključujejo dostop do javnih financ in tajnih podatkov. S tem naj bi preprečili, da bi posameznik znova deloval pod ruskim vplivom v škodo interesov Poljske.

Sankcije proti podpornikom Minska

Poljska je medtem uvedla sankcije proti 365 Belorusom, med katerimi je več kot 150 beloruskih poslancev. Kot razlog je navedla "podpiranje represivne politike oblasti v Minsku". Obenem je poteza odziv na primer poljsko-beloruskega novinarja Andrzeja Poczobuta, ki so ga zaradi do oblasti kritičnega poročanja v Belorusiji obsodili na osem let zapora.

"Te osebe so promovirale beloruski režim in sodelovale pri legitimiranju ter podpiranju represivne politike oblasti v Minsku," je sporočilo poljsko notranje ministrstvo in pojasnilo, da so sankcije uvedli proti skupno 159 beloruskim poslancem, več deset sodnikom, lokalnim uradnikom, športnikom in novinarjem, naklonjenim oblastem v Minsku.

Obenem je Varšava zamrznila finančno in gospodarsko premoženje 20 pravnih oseb in 16 ljudi, povezanih z ruskim kapitalom. Vsi sankcionirani bodo imeli poleg zamrznitve premoženja tudi prepoved vstopa na Poljsko in v schengensko območje.

Po navedbah ministrstva v Varšavi bodo nove sankcije veljale tudi za "ljudi, odgovorne za organizacijo nezakonitih migracij na Poljsko in v baltske države", njihova uvedba pa je tudi odziv na "potrditev drakonske sodbe v primeru Andrzeja Poczobuta".

49-letnega poljsko-beloruskega novinarja in predstavnika poljske manjšine v Belorusiji so oblasti v Minsku zaradi kritičnega poročanja o vladavini predsednika Aleksandra Lukašenka februarja obsodile na osem let zapora. Pretekli petek je nato sodišče zavrnilo njegovo pritožbo in potrdilo obsodbo. Poljski notranji minister Mariusz Kaminski je zato že v petek napovedal, da namerava vlada v Varšavi uvesti sankcije tudi zaradi tega.