Pompeo je nagovoril poslance v češkem parlamentu. Foto: Reuters
Pompeo je nagovoril poslance v češkem parlamentu. Foto: Reuters

Ameriški državni sekretar je v Pragi poudaril, da je globalni ekonomski moči Kitajske na neki način težje nasprotovati, kot je bilo nasprotovati Sovjetski zvezi med hladno vojno.

Evropske države je pozval k boju proti kitajski komunistični partiji, ki "uporablja ekonomsko moč, da razteguje svoj vpliv po svetu".

V tem kontekstu je poudaril odločitev predsednika češkega parlamenta Milana Vystrcila, ki sledi načrtu svojega umrlega predhodnika, da konec meseca obišče Tajvan. Napovedano potovanje je sicer razjezilo Kitajsko, ki Tajvan dojema kot del svojega ozemlja.

Češki predsednik Miloš Zeman se sicer zavzema za krepitev odnosov s Kitajsko. Češka še zmeraj ni prepovedala Huaweieve tehnologije pri gradnji telekomunikacijskega omrežja 5G, čeprav so izjavo o varnosti 5G Češka in ZDA podpisale že maja. Pompeo je ob obisku pohvalil češka prizadevanja za vzpostavitev varnostnih standardov glede omrežja.

Češki državni vrh je še posvaril pred sodelovanjem z jedrskimi podjetji iz Rusije in Kitajske, saj da bi to lahko ogrožalo neodvisnost Češke. Ob tem je nakazal pripravljenost ZDA, da pomagajo na tem področju. Na Češkem namreč načrtujejo gradnjo dodatnega bloka v eni od jedrskih elektrarn.

Državni sekretar Pompeo v pogovoru s premierjem Babišem. Foto: Reuters
Državni sekretar Pompeo v pogovoru s premierjem Babišem. Foto: Reuters

Podpora protestnikom v Belorusiji

Sorodna novica Četrti dan na čelu protestov proti Lukašenku ženske – ponoči aretirali tisoč ljudi

Na skupni novinarski konferenci sta Pompeo in češki premier Andrej Babiš podprla tudi protestnike v Belorusiji. "Želim si, da imajo beloruski državljani svoboščine, ki jih zahtevajo in za katere mislijo, da so najboljše za njih," je povedal Pompeo.

"Pričakujem, da se Evropska unija ne bo zanašala na izjave, ampak ukrepala, ker imajo Belorusi enako pravico do svobode in demokracije kot mi," pa je dejal Babiš. Bruselj je danes sporočil, da razmišljajo o sankcijah proti Belorusiji.

Pompeo zanika domnevne nepravilnosti prodaje orožja Savdijcem

Na novinarski konferenci je Pompeo spregovoril tudi o domnevnih nepravilnostih prodaje ameriškega orožja Savdski Arabiji. Maja lani je Trumpova administracija prodala za osem milijard dolarjev natančno vodenega streliva (Precision-guided munition) oziroma t. i. pametnih bomb.

Vodilni preiskovalec zunanjega ministrstva je v tem tednu namreč ocenil, da State Department ni ustrezno izvedel ocene tveganja za smrtne žrtve civilistov v Jemnu pred prodajo orožja Riadu leta 2019. "Vse smo naredili po pravilih. Ponosen sem na delo svoje ekipe. Preprečili smo izgubo življenj," pa se je odzval Pompeo.

Državni sekretar in premier z ženama Susan Pompeo in Moniko Babiš. Foto: Reuters
Državni sekretar in premier z ženama Susan Pompeo in Moniko Babiš. Foto: Reuters

V Sloveniji podpis izjave o varnosti, na Poljskem o premestitvi vojakov

V okviru turneje po Srednji Evropi bo Pompeo v četrtek pot nadaljeval v Sloveniji. V ospredju obiska v Sloveniji bo podpis izjave o varnosti omrežij 5G. Izjavo bo v imenu Slovenije podpisal zunanji minister Anže Logar, Pompeo pa se bo sešel tudi s premierjem Janezom Janšo in predsednikom Borutom Pahorjem.

Turnejo bo ameriški državni sekretar v petek nadaljeval v Avstriji, v soboto pa še na Poljskem. V Varšavi bo med drugim podpisal pogodbo o namestitvi ameriških vojakov, za katere se je ameriški predsednik Donald Trump odločil, da jih umakne iz Nemčije.