Foto Reuters: Ruski predsednik Vladimir Putin naj bi bil pripravljen na pogovore tudi o novem jedrskem dogovoru. Foto:
Foto Reuters: Ruski predsednik Vladimir Putin naj bi bil pripravljen na pogovore tudi o novem jedrskem dogovoru. Foto:

Sporazum, ki sta ga leta 1987 podpisala takratna predsednika ZDA in Rusije, Ronald Reagan in Mihail Gorbačov, ne omejuje nobene druge države, kot je na primer Kitajska. "Dejansko so določene težave s to pogodbo," je dejal Putin.

Putin obtožil Washington kršitve pogodbe
"Podpisnice namreč niso druge države, ki imajo jedrske rakete kratkega in srednjega dosega," je opozoril. "Toda kaj nam preprečuje, da bi začeli pogovore o njihovem pristopu k obstoječi pogodbi ali pa, da bi začeli pogajanja o izhodiščih za novo pogodbo," je dodal na sestanku na ruskem obrambnem ministrstvu in ponovil obtožbe, da Washington krši dvostransko pogodbo.

ZDA so na začetku decembra opozorile Rusijo, da bodo izstopile iz pogodbe o omejitvi jedrskih raket srednjega dosega (INF) iz leta 1987, če je Moskva v 60 dneh ne bo znova v celoti spoštovala. Ameriški predsednik Donald Trump je sicer že oktobra napovedal odstop ZDA od dogovora, saj naj bi Rusija kršila pogodbo. Moskva obtožbe ZDA zavrača in je državam, ki bi namestile ameriške rakete srednjega dosega, zagrozila s protiukrepi.