Italijo pestita visok javni dolg in stagnacija gospodarstva. Foto: EPA
Italijo pestita visok javni dolg in stagnacija gospodarstva. Foto: EPA

Predlog vlade, ki je na oblasti od septembra, je s 334 glasovi poslancev za in 232 proti potrdil spodnji dom parlamenta, poslanska zbornica. Vladni stranki sta se o proračunu pogajali več tednov, prejšnji teden pa je predlog potrdil že zgornji dom parlamenta, senat. Predlog med drugim z julijem prihodnje leto predvideva uvedbo davka na plastiko, s čimer naj bi se bojevali proti uporabi plastičnih izdelkov za enkratno uporabo.

To je eden od mnogih do okolja prijaznih ukrepov, ki jih predvideva predlog proračuna, vendar pa je v parlamentarnem postopku zvodenel – medtem ko je prvotni predlog za podjetja predvideval evro davka na kilogram plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, v potrjenem predlogu ta davek znaša 45 centov na kilogram.

Predviden je tudi davek na sladke pijače, s katerim bi se bojevali proti debelosti. Od 1. oktobra 2020 bo ta davek 10 centov na liter sladke pijače.

708 milijonov evrov priliva v proračunnaj bi državi v skladu z novim proračunom prinesel tudi t. i. internetni davek. Z njim bi Italija prisilila spletne velikane, kot sta Amazon in Google, k plačevanju triodstotnega davka na spletne nakupe.

Ženske kvote

Med drugim pa predlog proračuna odseva tudi željo po močnejši zastopanosti žensk na ključnih položajih v podjetjih. Kot je določeno, bi moral delež žensk v nadzornih svetih družb in podjetij z državnim lastniškim deležem, ki kotirajo na borzi, znašati med 30 in 40 odstotki.

Predlog proračuna je naletel na ostre kritike desničarske stranke Liga za premierja Salvinija. Njen vodja Matteo Salvini je poudaril, da bo novi proračun italijanskim volivcem prinesel za sedem milijard evrov novih davkov.

Italijo, tretje največje gospodarstvo evrskega območja, v zadnjih letih pestita visok javni dolg in stagnacija gospodarstva. Vlada namerava glede na proračun prihodnje leto ohraniti primanjkljaj pri 2,2 odstotka BDP-ja.