Cerkev so ob podpori oblasti Republike Srbske nezakonito zgradili brez privolitve lastnice, zdaj pa jo bodo morali porušiti v treh mesecih. Foto: Reuters
Cerkev so ob podpori oblasti Republike Srbske nezakonito zgradili brez privolitve lastnice, zdaj pa jo bodo morali porušiti v treh mesecih. Foto: Reuters

Srbska pravoslavna cerkev je objekt zgradila tri leta po poboju 8.000 Bošnjakov, in sicer na zasebnem zemljišču Fate Orlović. Med vojno (1992–1995) so ji namreč srbski vojaki ubili 20 članov družine, njo pa pregnali.

Oblasti v Sarajevu bodo morale Fati Orlović plačati 5.000 evrov odškodnine, drugim tožnikom pa po 2.000 evrov, cerkev pa z zasebnega zemljišča porušiti v treh mesecih.

Kršena pravica do nedotakljivosti posesti

Evropsko sodišče za človekove pravice, na katero se je Orlićeva pritožila skupaj s 13 člani družine, saj lokalne oblasti v občini Bratunac v Republiki Srbski niso upoštevale razsodb sodišč BiH-a, je v torek razsodilo, da je bila resno kršena pravica do nedotakljivosti posesti in premoženja družine Orlović.

Srbska pravoslavna cerkev je leta 1998 omenjeno cerkev zgradila v kraju Konjević-polje na zemljišču, ki je bilo v lasti družine Orlović.

Zemljišče podelili Pravoslavni cerkvi

Fata Orlović se je po vojni v BiH-u vrnila na svojo posest kot edina članica družine. Pred tem so pristojni v Republiki Srbski družino razlastili in zemljišče dodelili lokalni pravoslavni cerkveni občini, ne da bi o tem sploh obvestili družino, navaja sodišče.

V skladu z daytonskim mirovnim sporazumom in določilom o brezpogojni vrnitvi premoženja, kar je s svojimi zakoni sprejela tudi Republika Srbska, je Orlovićeva zahtevala vrnitev družinske posesti. Oblasti Republike Srbske so družini vrnile vse, razen zemljišča, na katerem je bila zgrajena cerkev.