Nasilje v Londonu je v porastu. Policija odgovarja s krepitvijo prisotnosti. Foto: Reuters
Nasilje v Londonu je v porastu. Policija odgovarja s krepitvijo prisotnosti. Foto: Reuters
Sadiq Khan
Londonski župan opozarja, da nože nosijo že osnovnošolci, saj jim daje občutek pripadnosti. Foto: Reuters
Podzemna postaja
Prizorišče smrtonosnega napada iz leta 2015. Foto: Reuters

V četrtek je bil zaboden 15-letni Jay Hughes. V petek, pred postajo podzemne železnice, 17-letni Malcolm Mide-Madariola. V sredo, sredi polnega parka zraven igral, 38-letni Rocky Djelal. V nedeljo v predelu Bromley neidentificirani 22-letnik.

"Gre za štiri umore, samo od prejšnje srede, ki med seboj niso nikakor povezani. Štiri družine, štirje krogi prijateljev, tragično prizadeti zaradi tega nesmiselnega nasilja," je dogajanje za BBC obsodil vrhovni poveljnik policije Stuart Cundy.

"Uporabiti moramo vsa sredstva, ki so na razpolago, da preprečimo ta grozodejstva," je pozval londonski župan Sadiq Khan, a opozoril, da bo za korenite spremembe na tem področju potrebnih najmanj deset let oziroma "cela generacija".

Letos je bilo v Londonu skupno umorjenih 118 ljudi – 73 med njimi zabodenih in 12 ustreljenih –, kar je več kot lani v celotnem letu (116). Septembra so v mestu vzpostavili posebno "enoto za zmanjšanje nasilja" – ideja prihaja iz Glasgowa, kjer nasilje obravnavajo kot zadevo javnega zdravja oz. "bolezen, ki okuža skupnosti".

Khan: "Nože nosijo že osnovnošolci"
V porastu so predvsem napadi z nožem, letos so obravnavali skoraj 40.000 napadov. Khan je v pogovoru za BBC navedel, da že osnovnošolski otroci s seboj nosijo nože. "Noži jim dajejo občutek pripadnosti, pridružitev kriminalni združbi, dajejo jim občutek varnosti," razlaga Khan.

"Na žalost gre za trend, ki se ga ne da obrniti na hitro. Zahteva več časa kot županski ali vladni mandat, zahteva deset- ali dvajsetletno strategijo," pojasnjuje Patrick Green, direktor ustanove Ben Kinsella Trust, ki se trudi preprečevati in ozavešča o nasilju z noži.

Organizacija je nastala na pobudo družine Bena Kinsella, 16-letnika, ki so ga trije moški do smrti zabodli leta 2008 – letu z največ umori v Londonu, našteli so jih 154. Green poudarja, da morajo analizirati in obuditi pobude, ki so med letoma 2011 in 2014 pripeljale do zmanjšanja tovrstnih napadov.

Rekordno nizka prisotnost policije
Glede na podatke mestne občine je sicer policijska pokritost mesta najmanjša v zadnjih 20 letih – 3,3 policista na tisoč Londončanov. Župan Khan je ob tem lokalne voditelje pozval k odločnejšemu lobiranju za vladna sredstva, namenjena policiji. Vrhovni poveljnik londonske policije Cundy je poudaril, da so na ulice poslali na stotine dodatnih policistov.

Predstavnica notranjega ministrstva Victoria Atkins poudarja, da pri vsem skupaj ne gre upoštevati le števila policistov. "Močan dejavnik so mamila, ki so v porastu," navaja in sočasno poudarja, da je treba pri porastu nasilja upoštevati tudi porast organiziranega kriminala.

Britanska vlada je oktobra predstavila nov načrt boja proti nasilju, po katerem naj bi imeli policisti, vzgojitelji, lokalne oblasti in zdravstveni delavci dolžnost preprečevati nasilne zločine.