Dritan Abazović in Ana Brnabić. Foto: EPA
Dritan Abazović in Ana Brnabić. Foto: EPA

Abazović je v Beogradu ocenil, da Črna gora in Srbija obračata nov list v medsebojnih odnosih. Napovedal je, da bodo odprta vprašanja reševali odgovorno in v korist državljanov obeh držav, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Gre za prvi obisk Abazovića v tujini, odkar je aprila prevzel vodenje manjšinske vlade.

"Dokler bom premier, se bom ravnal po državnih interesih. Strankarski interesi me ne zanimajo," je dejal Abazović po srečanju s srbsko premierko Brnabić. Dodal je, da v odnosih med državama ni vprašanj, ki bi jih bilo nemogoče rešiti, vsako odprto vprašanje pa bodo rešili v skladu z ustavo in zakoni.

Ana Brnabić: Nihče nam ni bližje

Ana Brnabić je izrazila upanje, da bo današnji obisk črnogorskega premierja korak k "resetiranju odnosov" med državama. "Nihče nam ni bližje ne politično, ne gospodarsko, ne ko gre za ljudi. Povezujejo nas vse mogoče vrste odnosov, a se je nekako nabralo precej odprtih in težkih vprašanj," je dejala po srečanju.

Dodala je, da je Srbija odprta za reševanje teh vprašanj. "Definirali smo nekatera vprašanja, ki jih lahko rešimo hitro in lahko neposredno vplivajo na izboljšanje odnosov," je poudarila. Kot najpomembnejše teme, o katerih sta govorila z Abazovićem, je poudarila hrano, infrastrukturno povezovanje in energetiko, kjer vidi "ogromen potencial za sodelovanje". V prihodnjih dneh se bodo v Beogradu sešli tudi kmetijski in infrastrukturni ministri obeh držav, navaja Al Džazira Balkans.

Črnogorski premier je za prvi obisk v tujini izbral Srbijo. Foto: EPA
Črnogorski premier je za prvi obisk v tujini izbral Srbijo. Foto: EPA

Vučić po srečanju pozdravil obisk Abazovića

Krepitev odnosov med državama je pozdravil tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki je s črnogorskim premierjem izmenjal stališča do aktualnih tem. "Strinjala sva se, da bomo še naprej gradili boljše odnose," je Vučić sporočil prek Instagrama.

Med obiskom jim je sicer uspelo razrešiti eno izmed težav v odnosih, in sicer glede pridrževanja črnogorskih poslancev na mejnem prehodu s Srbijo. Po sprejetju resolucije o genocidu v Srebrenici so se namreč 17. junija lani v črnogorskem parlamentu začele težave s prehodom meje poslancev, ki so glasovali za resolucijo. Kot je dejal črnogorski premier, je bila ta težava rešena v pogovoru z Vučićem, poroča Radio Svobodna Evropa. Od 1. julija naj bi tako vsi državljani Črne gore lahko brez omejitev vstopali v Srbijo, poroča Al Džazira Balkans.

Odprti vprašanji: izročitev nekdanjega predsednika in sporazum s SPC-jem

Med glavnimi odprtimi vprašanji, ki so v zadnjem obdobju kalila odnose med Podgorico in Beogradom, je izročitev zadnjega predsednika nekdanje države Srbije in Črne gore Svetozarja Marovića, ki so ga v Črni gori leta 2015 aretirali zaradi korupcije pri gradbenih poslih in je po priznanju krivde pobegnil v Srbijo. Abazović je potrdil, da je bil Marović tudi tema današnjega obiska, in dodal, da bo reševanje nekaterih vprašanj zahtevalo še nekaj časa.

Drugo odprto vprašanje je pridružitev Črne gore pobudi Odprti Balkan, k čemur je Abazovića pozvala srbska premierka. Nerešeno ostajata tudi vprašanje neobstoja veleposlanikov v obeh državah.

Eno nerešenih vprašanj je tudi podpis temeljnega sporazuma med Črno goro in Srbsko pravoslavno cerkvijo (SPC). Glede tega se bo Abazović v četrtek v Beogradu srečal s patriarhom SPC-ja Porfirijem. Delovni skupini črnogorske vlade in SPC-ja sta načeloma uskladili delovno različico sporazuma. To zdaj morata podpisati obe strani, potem pa jo bodo posredovali delovnim telesom črnogorske vlade, so sporočili iz Abazovićevega urada.