Löfvena so v drugem poskusu poslanci izvolili za predsednika vlade. Foto: Reuters
Löfvena so v drugem poskusu poslanci izvolili za predsednika vlade. Foto: Reuters

Za Löfvena je glasovalo 115 poslancev, 153 jih je bilo proti, 77 pa vzdržanih. Švedski zakon določa, da kandidat postane premier, če večina poslancev ne glasuje proti njemu.

Izločili skrajno desne švedske demokrate

Švedske stranke so prejšnji teden dosegle zgodovinski dogovor, v skladu s katerim so se socialdemokrati in Zeleni dogovorili za oblikovanje manjšinske vlade, Sredinska stranka in liberalci pa jo bodo podpirali v parlamentu. Tako so moči združile desnosredinske in levosredinske stranke zato, da bi preprečile vstop v vlado protipriseljenskim Švedskim demokratom.

Po napovedih se je glasovanja vzdržala Leva stranka, ki v parlamentu podpira trenutno vlado socialdemokratov in Zelenih. S tem je omogočila ponovno izvolitev premierja, ki vlada od leta 2014, trenutno pa opravlja tekoče posle.

Blizu predčasnim volitvam

S tem se je na Švedskem končala večmesečna politična agonija po septembrskih volitvah, na katerih noben radicionalni politični blok ni osvojil zadostne večine za sestavo nove vlade. Močno pa so se okrepili skrajno desni Švedski demokrati, a so vse stranke zavrnile sodelovanje z njimi.

Poslanci so predtem dvakrat že poskusili izvoliti premierja, enkrat so zavrnili tudi že Löfvena. Če ta poskus ne bi uspel, bi bilo mogoče še zadnje, četrto glasovanje, nato pa bi morali razpustiti parlament in razpisati predčasne volitve.

Švedska dobila novo manjšinsko vlado