Ameriški predsednik Donald Trump je britanski premierki Theresi May predlagal, kako naj se loti brexita, a se z njim ni strinjala, saj naj bi bila njegova pot preveč
Ameriški predsednik Donald Trump je britanski premierki Theresi May predlagal, kako naj se loti brexita, a se z njim ni strinjala, saj naj bi bila njegova pot preveč "brutalna". Mayjeva je za britanski BBC zdaj povedala, da ji je Trump predlagal, naj EU toži, namesto da se z njo pogaja. Foto: Reuters
Mayjevo so zaradi načrtov o brexitu zapustili nekateri tesni sodelavci, med njimi zunanji minister Boris Johnson (na fotografiji) in državni sekretar David Davison. Foto: Reuters
Theresa May: Trump je rekel, naj tožim EU

Srečanje Donaldom Trumpom je bilo za britansko premierko vsekakor burno: sprva je za medije dejal, da na njenem mestu vidi nekdanjega zunanjega ministra Borisa Johnsona, ki je sočasno z državnim sekretarjem Davidom Davisom zaradi brexita odstopil, saj menita, da brexit ne gre v smeri, za katero so ljudje glasovali na referendumu, kar je pozneje označil kot lažne novice (fake news), nato pa je predlog njene vlade glede brexita označil za "brutalnega".

Za britanski tabloidni časopis The Sun je tudi izjavil, da bi njen predlog "verjetno ubil prostotrgovinski sporazum z ZDA".

Mayeva je za BBC v smehu dejala, "zanimivo je, kar mi je dejal ob koncu konference, in sicer, naj ne zapustim pogajanj, saj bomo potem obstali. 'Želim se pogovoriti glede pogajanja, da bomo z Britanijo sklenili najboljši možni sporazum." Nekaj ur pozneje je Trump sicer izjavil, da bi bil trgovinski sporazum med Združenim kraljestvom in ZDA "absolutno izvedljiv".

V intervjuju za ameriško televizijo CBS je Trump EU označil za sovražno, kot razlog za to pa navaja trgovanje med Unijo in ZDA. "Mislim, da imamo veliko sovražnikov. Mislim, da je EU sovražnik, glede na to, kar počnejo v trgovini," je dejal Trump za televizijo CBS.


"Tega si za EU ne bi mislili, a je sovražnik. Rusija je sovražnica v določenih pogledih. Kitajska je sovražnica gospodarsko, zagotovo je sovražna. A to ne pomeni, da so slabi. To ne pomeni ničesar. Pomeni, da so tekmovalni,"
je dejal Trump v pogovoru, ki je bil opravljen v soboto.

Ponovil je že znano stališče, da EU izkorišča ZDA na področju trgovine. Vztrajal je tudi, da je nemška odvisnost od ruskega plina, za katerega Moskvi plačuje "milijarde", "zelo slaba stvar za Nemčijo".

Usoda brexita pod vprašajem
Britanska premierka Theresa May je člane svoje konservativne stranke opozorila, da se brexit morda sploh ne bo zgodil, če ne bodo podprli načrtov za nove odnose z EU-jem. Priznala je, da pomisleki v zvezi z vladnim načrtom obstajajo, a nihče drug ni predstavil "alternative, ki bi lahko delovala", poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Svoje opozorilo je zapisala v prispevku v časopisu Mail on Sunday. "Moje sporočilo državi ta konec tedna je preprosto: oči moramo še naprej upirati proti končnemu cilju. Če ne bomo, tvegamo, da brexita na koncu sploh ne bo," je navedla. Obljubila je trda pogajanja, saj njen dogovor ni "neke vrste dolgi seznam, s katerega lahko pogajalci prosto izbirajo". Gre za konkreten načrt z jasnimi posledicami, o katerih se ne bo mogoče pogajati, je dejala.

Glede področja storitev največ prahu dvignile finance
Britanska vlada se je v zadnjih dneh trudila zagotoviti podporo za svoj predlog prihodnjih odnosov z EU-jem. V osrčju je prost pretok dobrin, zaradi katerega bi se London še naprej držal evropskih standardov. Na področju storitev, predvsem finančnih, pa bi Otok ubral bolj samostojno pot, čeprav mu bo to deloma zaprlo dostop do enotnega trga. Izstopili bi tudi iz carinske unije. Hkrati bi prekinili še nenadzorovano priseljevanje državljanov Evropske unije.

Theresa May: Trump je rekel, naj tožim EU