Logotip medija Deutsche Welle. Foto: EPA
Logotip medija Deutsche Welle. Foto: EPA

Predsednik RTUK-a Ilhan Tasci je v četrtek zvečer tvitnil, da je bil dostop do obeh medijev v Turčiji onemogočen v skladu z državno zakonodajo, saj naj ne bi izpolnjevali meril za pridobitev dovoljenja za spletno oddajanje.

Tujim medijem v Turčiji sicer že od februarja na podlagi medijske zakonodaje iz leta 2019 grozi blokada oddajanja, saj od takrat RTUK zahteva, da za oddajanje svojih vsebin zaprosijo za licenco.

Medijski regulator je prav tako dejal, da bo blokada odpravljena šele, ko bosta DW in VOA uradno zaprosila za licenco, vsakršne obtožbe glede svobode izražanja in medijev pa je označil za nesmiselne.

Deutsche Welle napovedal tožbo

Sorodna novica Blokada RT-ja in Sputnika: "Pozorni moramo biti, ko politična oblast določa koordinate resnice"

Pri Deutsche Wellu so že sporočili, da nameravajo vložiti tožbo za odpravo blokade, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Deutsche Welle novice objavlja v 32 jezikih, med drugim tudi v turščini. Medij je v Turčiji v skladu s turško zakonodajo odprl pisarno in je od februarja 2020 registriran pri ustreznem ministrstvu, poroča DW na svoji spletni strani v angleščini.

Na blokado storitev DW-ja v Turčiji so se odzvala tudi številna medijska združenja. "Zdi se, da želi vlada predsednika Recepa Tayyipa Erdogana s to potezo nenehne napade na neodvisne medije v državi razširiti tudi na tuje medije," je opozoril izvršni direktor organizacije Novinarji brez meja Christian Mihr. Dodal je, da je skoraj 90 odstotkov medijskega prostora v Turčiji pod nadzorom vlade ali poslovnežev, ki so blizu vladi.

Poziv nemški vladi, naj pomaga pri odpravi blokade

Nemško združenje novinarjev (DJV) je medtem nemško vlado pozvalo, naj si prizadeva za odpravo blokade. "Blokade DW-ja si ni mogoče drugače razlagati, kot da gre za čisto samovoljo Erdoganove oblasti," je bil kritičen predsednik DJV-ja Fank Überall.

Vlada v Ankari izvaja strog nadzor nad spletnimi platformami, ki predvajajo ali razširjajo filme, videoposnetke ali radijske vsebine, provladni predstavniki pa zasedajo večino položajev v RTUK-u.