Kijev. Foto: EPA
Kijev. Foto: EPA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatrjuje, da jim je uspelo rusko napredovanje za zdaj ustaviti. Evropa, v katero je pribežalo že okoli 150.000 Ukrajincev, postopoma zapira zračni prostor za ruska letala.

V Kijevu bo danes od 17. ure dalje (po krajevnem času) pa vse do osme ure zjutraj 28. februarja 2022 veljala policijska ura, ko prebivalci ne bodo smeli zapustiti svojih domov.

Zelenski: "Ne bomo odložili orožja." Zavrača možnost evakuacije.

Zelenski je v sobotnem jutranjem videu, ki je bil posnet pred njegovim uradom, dejal: "Ne bomo odložili orožja, branili bomo našo državo."

Ukrajinski predsednik Zelenski se je prek svojega telefona znova oglasil iz Kijeva. Foto: AP
Ukrajinski predsednik Zelenski se je prek svojega telefona znova oglasil iz Kijeva. Foto: AP

Ameriški Washington Post je predtem poročal, da so ZDA pripravljene Zelenskemu pomagati pri morebitni evakuaciji. Kijev in Washington naj bi že razpravljala o morebitnih varnih krajih, od koder bi predstavljal ukrajinsko vlado. Zelenski to možnost za zdaj zavrača.

Zelenski je nato na Twitterju zapisal, da je zdaj odločilni trenutek, da se razmisli o članstvu Ukrajine v Evropski uniji. Dodal je, da se je s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom pogovarjal o nadaljnji pomoči pri "junaškem boju Ukrajincev za njihovo svobodno prihodnost".

Zelenski je nato na novinarski konferenci zatrdil, da bodo ukrajinske sile zmagale. "Uspešno zadržujemo sovražnikove napade. Vemo, da branimo našo zemljo in prihodnost naših otrok. Kijev in ključne točke nadzoruje naša vlada. Zavojevalci želijo v naši prestolnici postaviti marionetno vlado. Ni jim uspelo. Sovražniki so uporabili vse orožje, padalce, topništvo. Streljajo na stanovanjske predele, skušajo uničiti našo infrastrukturo. Vsi bi nam morali pomagati pri tem."

Ukrajina zanika navedbe o zavračanju pogajanj z Rusijo

Turčija zavrača navedbe o zaprtju Črnega morja za ruske ladje

Turčija je zavrnila navedbe, da je sprejela odločitev o zaprtju ožin Dardanele in Bospor za ruske ladje v Črnem morju, poroča Reuters. Predtem se je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalil turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu za humanitarno in vojaško pomoč, rekoč, da je "prepoved prehoda ruskih bojnih ladij v Črnem morju izjemnega pomena" za njegovo državo.

Ukrajina je zavrnila navedbe Kremlja, da zavrača mirovna pogajanja z Rusijo. V uradu ukrajinskega predsednika Zelenskega so obenem poudarili, da ne bodo sprejemali ultimatov ali nesprejemljivih pogojev.

Kremelj je namreč Ukrajino obsodil, da zavrača mirovna pogajanja, s čimer se "podaljšuje vojaški spopad". "V povezavi s pričakovanimi pogajanji je ruski predsednik Vladimir Putin v petek popoldne odredil začasno ustavitev napredovanja glavnih enot Rusije," je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov. "Ker ukrajinska stran zavrača pogajanja, se je napredovanje ruskih sil danes popoldne nadaljevalo," je še dejal. Zaradi tega so ruske oblasti vojski že odredile razširitev ofenzive v Ukrajini.

Zelenski je pozno popoldne sporočil, da sta predsednika Azerbajdžana in Turčije predlagala mirovne pogovore z Rusijo. Ob tem je dodal, da se bodo Ukrajinci borili toliko časa, "kolikor bo potrebnega za osvoboditev države".

Spopadi v Kijevu

BBC je v soboto ob 5. uri poročal, da so izbruhnili spopadi na ulicah Kijeva, prebivalce so pozvali, naj ostanejo v zakloniščih in se ne približajo balkonom in oknom.

Kijevski župan Vitalij Kličko je sporočil, da je bilo ponoči v mestu poškodovanih 35 ljudi, med njimi dva otroka. Ukrajinski zdravstveni minister pa je sporočil, da je do zdaj v ruski agresiji umrlo 198 Ukrajincev, med njimi trije otroci.

Napadi v več mestih

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so zavzeli mesto Melitopol.

Ukrajinska vojska pa je dopoldne sporočila, da boji potekajo v mestih Mariupol, Herson, Nikolajev, Odesa, Sumi in Poltava. "Hudi boji potekajo blizu Mariupola," je dejal Mihajlo Podoljak, svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Ukrajinska vojska: Uspelo nam je zaustaviti ruski predor v Kijevu

Rusko obrambno ministrstvo: Ciljamo le vojaško infrastrukturo

Petkove satelitske slike kažejo, da Rusija še naprej kopiči helikopterje in letala v oporišču v Belorusiji, tik ob meji z Ukrajino, navaja Reuters. Foto: Reuters
Petkove satelitske slike kažejo, da Rusija še naprej kopiči helikopterje in letala v oporišču v Belorusiji, tik ob meji z Ukrajino, navaja Reuters. Foto: Reuters

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je ruska vojska iz zraka in morja z vodenimi izstrelki napadla ukrajinsko vojaško infrastrukturo. Tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je zatrdil, da ruska vojska pri tem ni poškodovala stanovanjske in družbene infrastrukture – to je trdil kljub dokazom na terenu, da so bile prizadete tudi stanovanjske stavbe.

Kakšni so odzivi iz Moskve?

Po besedah Konašenkova je ruska vojska v Ukrajini uničila več kot 820 objektov vojaške infrastrukture, vključno s 14 letališči, 48 radarskimi postajami in 24 protiletalskimi raketnimi sistemi S-300 in Osa. Dejal je, da je ruska vojska sestrelila tudi sedem bojnih letal, sedem helikopterjev in devet brezpilotnih letal ter uničila 87 tankov in drugih oklepnih vozil, ruska mornarica pa je medtem uničila osem vojaških čolnov. Konašenkov ni navedel podrobnosti o morebitnih ruskih izgubah. Ukrajina sicer trdi, da je ubitih in ranjenih okoli 3500 ruskih vojakov.

Nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je dejal, da Rusija ne potrebuje več diplomatskih vezi z Zahodom. Dodal je, da bo Rusija nadaljevala vojaško operacijo, dokler ne bo dosegla svojih ciljev.

Pentagon: Ruska vojska v Ukrajini napreduje počasneje od pričakovanj

Ruska vojska v Ukrajini napreduje počasneje od pričakovanj, je sporočil neimenovani uradnik ameriškega obrambnega ministrstva. Dodal je, da je v Ukrajini trenutno več kot polovica ruskih sil, namenjenih tej operaciji. "Ocenjujemo, da je v Ukrajini več kot polovica ruskih sil, ki jih je predsednik Vladimir Putin namenil za operacijo proti Ukrajini," je uradnik Pentagona povedal novinarjem.

Iz Ukrajine zbežalo že več kot 150.000 ljudi, večinoma na Poljsko

Številni Ukrajinci še naprej bežijo iz države. Foto: Reuters
Številni Ukrajinci še naprej bežijo iz države. Foto: Reuters

Na Poljsko se je zaradi nasilja iz Ukrajine v zadnjih dneh zateklo že 115.000 ljudi, je popoldne sporočil namestnik poljskega notranjega ministra Pawel Szefernaker. Še pred nekaj urami jih je bilo po podatkih Varšave 100.000. V Romuniji je medtem okoli 30.000 ukrajinskih beguncev. Po navedbah ZN-a jih je skupno že več kot 150.000.

Nov sveženj sankcij proti Rusiji

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pozno zvečer sporočila, da bo voditeljem držav članic EU-ja predlagala, da se določeno število ruskih bank izloči iz mednarodnega bančnega plačilnega sistema SWIFT, kar bo onemogočilo večino njihovih finančnih transakcij po svetu in učinkovito blokiralo ruski izvoz in uvoz. Hkrati bodo "paralizirali sredstva ruske centralne banke, kar bo zamrznilo njene transakcije." In tretjič, ruskim oligarhom bodo onemogočili rabo finančnih sredstev. Dodala je, da bodo vsi ti ukrepi, ki bodo resno omejili Putinove vzvode financiranja vojne, imeli uničujoč vpliv na rusko gospodarstvo. Kot je dejala, se je Putin odločil uničiti Ukrajino, v resnici pa bo uničil prihodnost svoje države.

Vse več evropskih držav zapira svoj zračni prostor za ruska letala

Zaradi ruske invazije na Ukrajino je slovenska vlada prepovedala uporabo slovenskega zračnega prostora letalom, ki so registrirana v Rusiji, in operatorjem s sedežem v Rusiji, ki jim je licenco izdal pristojni ruski organ. Sklep začne veljati danes in bo veljal "do prenehanja razlogov" zanj, so sporočili z vlade. Za ta korak se je odločilo tudi več drugih držav EU-ja – Poljska, Češka, vse tri baltske države, Romunija in Bolgarija.

Države zapirajo zračni prostor

Nemčija pošilja v Ukrajino orožje

Nemško obrambno ministrstvo je potrdilo, da bo Nemčija, ki je to do zdaj zavračala, v Ukrajino poslala 400 kosov protioklepnega orožja – v Ukrajino jih bo dostavila Nizozemska. "Odobritev je potrdil sam kancler," je dejal za Reuters tiskovni predstavnik z nemškega obrambnega ministrstva. Pozneje pa je nemška vlada potrdila, da bo v Ukrajino tudi sama neposredno dostavila 1000 enot protioklepnega orožja in 500 izstrelkov zemlja-zrak.

Hekerji na delu

Informacije o bojevanju so sicer precej skope z obeh strani. V ozadju poteka tudi zelo ostra kibernetska bitka: hekerji so otežili dostop ali onemogočili več ruskih vladnih strani in tudi medijev, med njimi RT.com, na drugi strani so tudi v Ukrajini težave z dostopanjem do spletnih strani. Facebook oz. Meta je prepovedala oglaševanje ruskih medijev in njihove plačljive vsebine, omrežje tudi redno odstranjuje sporne vsebine.