Prizor v Atenah. Foto: EPA
Prizor v Atenah. Foto: EPA

Do zdaj je bila najnižja temperatura v tej državi izmerjena leta 1985. Takrat so v Rožajah izmeril minus 32 stopinj Celzija, poroča črnogorski portal vijesti.me.

Mraz, sneg in veter so v regiji ohromili še Hrvaško, Srbijo, Bosno in Hercegovino, Severno Makedonijo.

Na Hrvaškem so današnje najnižje temperature izmerili ob 7. uri v Sinju, to je minus 11 stopinj Celzija. V Severni Makedoniji je bilo najhladneje v Mavrovi Anovi in Berovem, kjer so izmerili minus 20 stopinj.

V Srbiji je bilo ob 8. uri najhladneje v Sjenici, kjer je živo srebro padlo 24 stopinj pod ničlo. Ledeno jutro se je zasvetilo tudi v BiH-u, kjer je bilo Sarajevo obdano z ledom, zjutraj pa so ponekod v mestu izmerili minus 17 stopinj.

Snežno neurje v Grčiji in Turčiji

Medtem je snežno neurje prizadelo Atene in Carigrad, kjer sta ovirana cestni in letalski promet. Sneg je prekril tudi več otokov v Egejskem morju.

Grška vlada je za torek razglasila dela prost dan na širšem območju Aten, v delih osrednje Grčije in na otokih, da bi ljudje ostali doma. Ponekod so namreč padle rekordne količine snega. V Atenah in v osrednji Grčiji je več tisoč voznikov noč preživelo v avtomobilih.

Kaos je nastal, ker v Grčiji zimske pnevmatike na vozilih niso obvezne. V Atenah pozimi običajno namreč zelo redko sneži.

Večina poletov z letališča v glavnem mestu je bilo odpovedanih, vojaške enote pa so bile napotene na pomoč ljudem, da so jih iz avtomobilov nastanili v hotele.

Številne šole po državi so zaprte, pouk pa poteka od doma.

V delih Grčije so se zaradi teže snega upognila številna drevesa, ki so nato porušila daljnovode. Električne energije ponekod v državi še ni bilo mogoče obnoviti.

Turške oblasti v Carigradu pa so prekinile avtobusne povezave in začasno ustavile prevoz v mesto iz Trakije.

Ljudje v mestu so obtičali na cestah, zapustili so svoja vozila in se odpravili peš ali pa uporabljajo natrpano podzemno železnico.

Šole po državi so sicer zaprte zaradi zimskih počitnic, univerze pa so za dva dneva prekinile predavanja. Uradi in trgovski centri so prej kot običajno zaprli vrata.

Župan Carigrada Ekrem Imamoglu je prebivalce pozval, naj ostanejo doma. V nekaterih delih mesta je zapadlo celo do 80 centimetrov snega, medtem ko je v večini mesta snežna odeja debela med 30 in 50 centimetri. Oviran je tudi letalski promet, poroča Al Džazira.