Cvetje pred šolo v spomin na žrtve pokola. Foto: Reuters
Cvetje pred šolo v spomin na žrtve pokola. Foto: Reuters

Ob koncu šolskega leta so v zrak nad osnovno šolo Vladislava Ribnikarja v Beogradu, ki je bila na začetku maja prizorišče smrtonosnega strelskega napada 13-letnega učenca šole, spustili več deset belih balonov in rdeč balon v obliki srca.

Spuščanje balonov so po poročanju srbskega portala televizije N1 organizirali učenci osmih razredov šole, starši in učitelji. Na največjem, rdečem balonu v obliki srca je na eni strani pisalo "za naših devet angelov od njihovih tovarišev", na drugi strani pa "za našega Dragana od njegovih otrok".

Učenec je namreč v streljanju 3. maja na šoli ubil devet učencev, med njimi tudi svoje sošolce, in varnostnika. Ranil pa je še šest učencev in učiteljico.

Srbska vlada je po tej tragediji in streljanju le dan pozneje, v katerem je 20-letnik blizu Mladenovca ubil osem ljudi, odločila, da se bo letošnje šolsko leto na vseh osnovnih in srednjih šolah v Srbiji končalo dva tedna prej, kot je bilo predvideno, in sicer z današnjim dnem.

Odločila je tudi, da bo del poslopja šole Vladislava Ribnikarja spremenjen v spominski center za žrtve napada. Obnovo poslopja naj bi začeli po koncu šolskega leta.

Da se bo šolsko leto končalo dva tedna prej, je vlada odločila prejšnji teden. Odločila je tudi, da morajo imeti do danes vsi učenci zaključene ocene. Za tiste, za katere to ne bo mogoče, pa bodo morali ocene zaključiti do 20. junija. Do takrat lahko šole izvajajo tudi zunajšolske dejavnosti in izobraževanja za spodbujanje socialnih in čustvenih veščin učencev.

N1 dodaja, da so mnenja o predčasnem koncu šolskega leta med učenci in starši deljena, medtem ko je učitelje odločitev presenetila. Ministrstvo za izobraževanje razlogov za odločitev ni pojasnilo. Z vlade pa so sprejetju odločitve sporočili le, da je zdaj bolj kot kadar koli pomembno, da se osredotočijo "na tisto, kar je pomembno za naše otroke, ker zaslužijo našo popolno podporo, ljubezen in skrb".