Foto: Reuters
Foto: Reuters

Beograjski odvetnik Čedomir Stojković je dejal, da sta med tistimi, proti katerim so vložili kazensko ovadbo, ruski veleposlanik v Srbiji Aleksander Bočan Harčenko in Aleksandar Vulin, vodja srbske državne Varnostne in informacijske agencije (BIA). "Imamo utemeljen sum, da je Vulin izdal ukaze in smernice, da naj se aktivnosti skupine Wagner v Srbiji ne preprečuje." Ob tem je pojasnil, da Bočan Harčenku ne morejo soditi v Srbijo, saj ima diplomatsko imuniteto, lahko pa ga izženejo iz države.

Zdaj bo o ovadbi odločal državni tožilec.

Na vložitev ovadbe se za zdaj niso odzvali ne rusko veleposlaništvo ne srbska Varnostna in informacijska agencija.

Petr Nikitin, vodja ruske demokratične družbe, skupine, ki nasprotuje politiki Kremlja, je dejal, da bi morali tistim, ki širijo sovraštvo proti Ukrajini, soditi. "Netenje sovraštva med Srbi proti Ukrajincem, proti ljudem, ki niso nikoli naredili nič slabega Srbiji ... to je zločin," je dejal novinarjem.

Srbska zakonodaja prepoveduje sodelovanje srbskim državljanom v konfliktih v tujini. Več ljudi je bilo v preteklosti že obsojenih zaradi tega. Po oceni poznavalcev se je na strani proruskih sil od leta 2014 v Ukrajini borilo več deset srbskih plačancev.

V ponedeljek je srbski predsednik Aleksandar Vučić kritiziral ruske spletne strani in več različnih skupin na družbenih omrežjih zaradi objav vabil v srbskem jeziku, s katerimi skupina Wagner vabi k sodelovanju v njihovih vrstah. Ob tem je Vučić tudi zanikal namigovanja, da je skupina Wagner prisotna v Srbiji. To je zanikal tudi vodja skupine Wagner Evgenij Prigožin.