Temnomodre potne liste so na Otoku izdajali do leta 1988, ko so z namenom usklajevanja z Evropsko gospodarsko skupnostjo uvedli bordo rdeče potne liste. Foto: EPA
Temnomodre potne liste so na Otoku izdajali do leta 1988, ko so z namenom usklajevanja z Evropsko gospodarsko skupnostjo uvedli bordo rdeče potne liste. Foto: EPA

Novi potni listi bodo nadomestili dosedanje v temnordeči barvi, ki so jih z namenom usklajevanja s preostalimi članicami Evropske gospodarske skupnosti, predhodnice EU-ja, prostovoljno uvedli leta 1988, poroča britanski BBC.

"Izstop iz Evropske unije nam je ponudil edinstveno priložnost za vrnitev k ikoničnemu modro-zlatemu dizajnu," je spremembo napovedala notranja ministrica Priti Patel. Modro-zlata kombinacija je po njenih besedah prepletena z britansko nacionalno identiteto.

Temnomodre potne liste so v Veliki Britaniji izdajali med letoma 1921 in 1988. Vrnitev k modrim potnim listom so zagovorniki brexita obljubljali od samega začetka kampanje, britanska vlada pa je spremembo uradno napovedala že decembra 2017.

Britanska vlada načrtuje, da bodo s poletjem izdajali samo še modre potne liste, do takrat pa jih bodo izdajali skupaj z rdečimi, s katerimi bo mogoče potovati do izteka njihove veljavnosti.

Čeprav je Velika Britanija EU zapustila šele 31. januarja letos, pa so britanske oblasti že aprila lani začele izdajati potne liste, na katerih ni bilo več napisa Evropska unija.

Izdelano na Poljskem

Ministrica Priti Patel pravi, da
Ministrica Priti Patel pravi, da "komaj čaka na potovanja z novim potnim listom". Foto: Reuters

Francoska tiskovna agencija AFP ob tem izpostavlja zanimivost, da bo britanske potne liste izdelovalo podjetje Gemalto na Poljskem, saj je pogodbo pridobila francosko-nizozemska multinacionalka Thales.

Britanska vlada sicer poudarja, da bodo potne liste z osebnimi podatki državljanov opremili na Otoku. Novi potni list bo opremljen tudi s sodobno varnostno tehnologijo, kot je podatkovna stran iz polikarbonata, v kateri bodo vgrajene tehnologije za varovanje osebnih podatkov, pri izdelavi pa bodo uporabljali "najvarnejše tehnike tiskanja in oblikovanja" za boj proti kraji identitete in ponarejanju, poroča BBC.

Proizvodnja potnih listov bo ob tem ogljično nevtralna, saj naj bi izpuste pri proizvodnji nevtralizirali s projekti, kot je sajenje dreves.