Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Mrtvi ležijo na tleh. Prizor je grozljiv," je poročala hrvaška televizija Nova TV.

V avtobusu s 67 potniki in dvema voznikoma so bili tudi trije otroci. Ena deklica je huje poškodovana. Med desetimi potrjenimi žrtvami je devet potnikov in eden od voznikov. Drugi, 52-letni voznik, ki je v času nesreče vozil avtobus, pa aretiran in kazensko ovaden. Po poročanju portala Index.hr je priznal, da je med vožnjo zaspal.

Preživeli v nesreči, Ramo Gashi, je za hrvaško televizijo HRT opisal tragični dogodek: "Nekaj je počilo, v sekundi sem videl vse te ljudi, travnik, tam dol, ta kanal (...) Videl sem ranjene, mrtve, ljudi brez rok, veliko sem videl."

Na Hrvaškem so že odprli posebno telefonsko številko, na kateri lahko svojci prejmejo več podatkov o svojih bližnjih.

"Tukaj so gasilci oziroma delavci njihove vlečne službe, ki bodo avtobus zvlekli na cesto. Tukaj je bilo več reševalnih vozil, ki so v bolnišnico prepeljala več kot 30 ljudi. To je bila zelo huda nesreča. Mislim, da ena izmed najhujših, kar sem jih kdaj videl," je za HRT dejal Franjo Galić, načelnik prometne policije v Slavonskem Brodu.

Avtobus peljal na redni liniji Frankfurt–Priština

Nesreča se je zgodila na avtocesti A3 Bregana-Lipovec, avtobus s kosovskimi registrskimi oznakami je peljal na redni liniji Frankfurt–Priština. 52-letni voznik je z avtoceste zapeljal na travnik, kjer se je avtobus začel prevračati. Avtocesta proti Srbiji je bila več ur zaprta, promet so preusmerjali, a je zdaj spet odprta.

Hrvaški premier Andrej Plenković je na Twitterju izrazil sožalje svojcem žrtev in skupaj z več ministri obiskal bolnišnico v Slavonskem Brodu. Z izjemo ene osebe, ki so jo premestili v Zagreb, tam zdravijo vse ponesrečene. Premier je zagotovil, da bodo hrvaška vlada in pristojne službe storili vse, da bodo pomagali ponesrečenim.

Kraj nesreče in bolnišnico je med drugim obiskal tudi minister za zdravje Vili Beroš.

Zvečer je s helikopterjem Hrvaške vojske iz sestava Kforja na Kosovu v Slavonski Brod priletel kosovski premier Albin Kurti. Ob obisku bolnišnice je izrazil sožalje družinam in znancem žrtev, poškodovanim pa je zaželel hitro okrevanje. Za pomoč se je zahvalil hrvaškemu premierju in zdravstvenemu osebju bolnišnice v Slavonskem Brodu. Napovedal je še, da bo v ponedeljek na Kosovu dan žalovanja.

Voznik avtobusa naj bi zaspal