Zaev je dosegel konec grške blokade, zdaj mora končati bolgarsko. Foto: EPA
Zaev je dosegel konec grške blokade, zdaj mora končati bolgarsko. Foto: EPA

Bolgarija zaradi zanikanja makedonske identitete in jezika blokira odprtje pogajalskega okvira za Severno Makedonijo, ki je morala zaradi blokade Grčije že spremeniti ime. Zaev, ki želi zmehčati stališče Bolgarije, je tako v intervju za bolgarsko tiskovno agencijo spremenil svoje stališče in dejal, da Bolgarija ni bila okupatorka Makedonije v drugi svetovni vojni in da je za to, da si državi danes nista blizu, kriva Jugoslavija.

Kot je za Radio Slovenija poročal Boštjan Anžin, po mnenju Zaeva Bolgarija ni več nekdanja fašistična okupatorka, je pa obstajala bolgarska administracija na začetku druge svetovne vojne.

Zaev je izpostavil, da se je kraljevina Bolgarija leta 1941 postavila na stran trojnega pakta fašistov. A Bolgarov ni nihče vprašal, kaj želijo, tako ne moremo govoriti, da je ves narod – pa naj bo makedonski, albanski, bolgarski ali srbski – okupator. Zato govorim o administraciji, je deal Zaev. Pravi, da nimajo deljene, ampak skupno zgodovino, Goce Delčev je revolucionar za Makedonce in Bolgare. Da si niso bili bližje, pa naj bi bila kriva Jugoslavija.

Makedonski premier je s tem požel val kritik. Nekateri zgodovinarji, javne osebnosti, politiki, tudi iz njegove socialdemokratske stranke, so ga obtožili potvarjanja zgodovine. Bolgarija je napadla Grčijo, sodelovala pri razkosanju Jugoslavije, a leta 1944 zamenjala stran. Podpis premirja med zavezniki, tudi Makedonijo kot delom Jugoslavije, in Bolgarijo naj bi bil dovolj zgovoren dokaz njene vloge.

Opozicija je sinoči odšla na ulice. "So stvari, ki so svete, s katerimi razumni ljudje ne trgujejo, zato obstajajo države, to nas dela posebne, to je del naše identitete," pravi Hristjan Miskoski iz konservativnega VMRO DPMNE-ja. Makedonci so prav znotraj Jugoslavije dobili ime, jezik in državnost.

Bolgarska zunanja ministrica Ekaterina Zaharieva pa pravi, da se bo blokada nadaljevala, dokler se ne konča domnevni sovražni govor o vsem, kar je bolgarsko, in z domnevnimi lažmi, kako je makedonski narod nastal. Makedonščina, za Bolgarijo le narečje bolgarščine, mora biti posebej opredeljena kot uradni jezik Severne Makedonije, skrbeli naj bi jih ozemeljski apetiti, Sofija zahteva načrt izvajanja sporazuma o prijateljstvu iz leta 2017 in konec trditev o obstoju makedonske manjšine v Bolgariji.