Foto: BoBo
Foto: BoBo

Jelenić je generalno državno tožilstvo vodil od pomladi 2018, dolžnost pa je predčasno zapustil, potem ko so hrvaški mediji poročali, da je bil član prostozidarske lože, še preden so ga izbrali za generalnega državnega tožilca.

Po razkritju, da je član skrivnostne združbe, ki sicer na Hrvaškem deluje zakonito, so se pojavili pomisleki o njegovem morebitnem nepristranskem ravnanju, predvsem do svojih bratov iz prostozidarske lože. Jelenić je vse tovrstne pomisleke zavrnil in za zdaj ostaja na položaju namestnika glavnega državnega tožilstva.

Med razpravo o razrešitvi Jelenića, ki je potekala v sredo, je opozicija predlagala, da bi zaradi Jelenićevega primera varnostno preverili tudi kandidate za generalnega državnega tožilca, tako kot pri drugih visokih državnih uradnikih. Kljub opozicijskim kritikam Jelenićevega dela so poslanci sprejeli poročilo generalnega državnega tožilstva o delu v letu 2018.

Sredi aprila nov državni tožilec?

Postopek za izbiro novega generalnega državnega tožilstva bo stekel, potem ko bo 11-članski državnotožilski svet (sedem tožilcev, dva saborska poslanca in dva univerzitetna profesorja prava) tudi formalno potrdil Jelenićev odhod s položaja. Nato imajo 30 dni časa za objavo razpisa za novega generalnega državnega tožilca. Razpis traja najmanj 15 in največ 30 dni.

Svet bo prispele prošnje kandidatov poslal v Banske dvore, hrvaška vlada pa bo potem izbrala eno ime in ga predlagala parlamentu. Vlada in sabor nimata določenih rokov pri izbiri generalnega državnega tožilstva. Hrvaški premier Andrej Plenković je prejšnji teden ocenil, da bodo nove osebe na čelu državnega tožilstva dobili sredi aprila.

Po odhodu Jelenića bo dolžnosti generalne državne tožilke opravljala njegova prva namestnica Zlata Hrvoj Šipek.