Za Dodika je BiH spodletel poskus oblikovanja enotne države. Foto: AP
Za Dodika je BiH spodletel poskus oblikovanja enotne države. Foto: AP

"Destabilizirajoče koruptivne dejavnosti Milorada Dodika in poskusi razdrtja daytonskega mirovnega sporazuma, ki jih spodbujajo njegovi lastni interesi, ogrožajo stabilnost Bosne in Hercegovine ter celotne regije," je sporočil podsekretar za terorizem in obveščevalno službo na ameriškem finančnem ministrstvu Brian Nelson.

"(Dodikova) razdiralna etnonacionalistična retorika odraža njegova prizadevanja za uresničitev teh političnih ciljev in za odvračanje pozornosti od njegovih koruptivnih dejavnosti," so dodali na ministrstvu.

Sankcije vključujejo zamrznitev vseh sredstev, ki jih ima Dodik na voljo pod pristojnostjo ZDA, in kriminalizacijo transakcij z njim v skladu z ameriško zakonodajo. ZDA so sankcije uvedle tudi proti Alternativni televiziji, televizijski mreži iz Banjaluke, ki si jo lasti podjetje, povezano z Dodikovim sinom.

Dodik zanika, da je kršil ustavni red BiH. "Če menite, da me lahko disciplinirate na tak način, se motite," se je odzval na sankcije. "Sedaj imam še boljši motiv, da se borim za pravice, ki so nam jih odrekali 26 let," je dodal.

Za Dodika BiH spodletela država

Dodik je združeno BiH označil za neuspeh in napovedal umik Republike Srbske iz niza osrednjih institucij BiH. Parlament Republike Srbske je nato decembra kljub svarilom z Zahoda sprejel predlog, ki lokalno vlado obvezuje k prenosu pristojnosti na področju vojske, davkov in sodnega sistema z ravni države na raven entitete v prihodnjih šestih mesecih.

Bosansko tožilstvo je zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja napada na ustavni red Bosne in Hercegovine uvedlo preiskavo proti Dodiku in še 12 osebam. Njihov cilj so bili sprememba ustavne ureditve BiH-a, strmoglavljenje njenih najvišjih institucij in zmanjšanje obrambne moči BiH-a, piše v utemeljitvi preiskave. Dodiku prav tako očitajo poskus nezakonitega oblikovanja vojske.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken se je v ločeni izjavi zavzel za suverenost in ozemeljsko celovitost BiH. Ob tem je napovedal, da bodo ZDA prepovedale izdajanje vizumov za dva bosanska politika, ki ju sumijo korupcije, to sta Dodikov svetovalec Milan Tegeltija in predsednik Stranke demokratske akcije (PDA) Mirsad Kukić.