Evropska komisija opozarja na ogroženost nekaterih živalskih vrst v gozdu. Foto: Reuters
Evropska komisija opozarja na ogroženost nekaterih živalskih vrst v gozdu. Foto: Reuters

Odkar je vlada povečala sečnjo, je bilo po poročanju Guardiana posekanih okoli 80.000 kubičnih metrov lesa. Proti takratni odločitvi vlade so protestirali Unesco, predstavniki EU-ja in okoljevarstveniki. Vlada v Varšavi pravi, da lahko sečnja dreves pomaga pri zamejitvi širjenja hrošča podlubnika, Evropska komisija pa opozarja, da so ogrožene nekatere vrste živali, poroča BBC.

Gozd na poljski meji z Belorusijo je na Unescovem seznamu naravne dediščine. V njem živijo recimo redek evropski bizon in številne vrste ptic.

Komisija na sodišče
Evropska komisija je pozvala Evropsko sodišče, naj ukrepa glede poljske sečnje v gozdu in nemudoma prepove nadaljnjo sečnjo. V povprečju sicer traja dve leti, da sodišče sprejme odločitev v takšnih primerih, EU pa skrbi, da sečnja že povzroča nepopravljivo škodo. Sodišče bi lahko odločilo že pred poletnimi počitnicami, ki se začnejo 21. julija.

Če bo ugotovilo, da Poljska krši okoljsko zakonodajo EU-ja, ji lahko naloži precejšnjo kazen. A razsodba bi se lahko nanašala na le določeno območje v gozdu, poljski okoljski minister pa bi se lahko odločil za povečanje sečnje v drugih dveh območjih gozda.

Spremembe na področju sodstva
Poziv komisije prihaja dan po tem, ko so predstavniki EU-ja in aktivisti za človekove pravice ostro kritizirali poljsko vlado zaradi novega zakona o imenovanju sodnikov.

Po novem bo imel namesto samih sodnikov parlament moč izbrati 15 od 25 sodnikov v nacionalnem svetu za sodstvo, katerega vloga je zagotavljati neodvisnost sodstva.

Kritiki v tem vidijo politizacijo sodnega sistema in spodkopavanje ločitve oblasti. Poljsko je kritiziral tudi Svet Evrope. Pred tem je poljska vlada preoblikovala ustavno sodišče, kritiki pa opozarjajo, da je namen reforme sodišču otežiti onemogočanje politik vladajoče stranke Zakon in pravičnost.