Evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in komisar za notranji trg Thierry Breton med predstavitvijo načrta v Bruslju. Foto: EPA
Evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in komisar za notranji trg Thierry Breton med predstavitvijo načrta v Bruslju. Foto: EPA

"Zdi se, da so doslej odobrena cepiva učinkovita tudi, ko gre za že prepoznane različice virusa, britansko, južnoafriško in brazilsko, a pojav različic spreminja globalni boj proti covidu-19. Nove različice virusa se pojavljajo hitro. Še hitreje moramo prilagoditi naš odziv," je ob predstavitvi načrta poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Komisija predlagala načrt za spopad z različicami virusa

Hera Incubator: Inkubator evropske agencije za odzivanje na zdravstvene krize
Komisija je načrt poimenovala Hera Incubator, torej inkubator načrtovane evropske agencije za odzivanje na zdravstvene krize, poznane po angleški okrajšavi Hera. Predvideva sodelovanje raziskovalcev, biotehniških podjetij, proizvajalcev in javnih organov v EU-ju ter globalno pri prepoznavanju novih različic, razvoju novih in prilagojenih cepiv, pospeševanju procesov za odobritev teh cepiv ter zagotavljanju proizvodnih zmogljivosti. Inkubator bo po navedbah komisije pomemben tudi v okviru zagotavljanja dolgoročne pripravljenosti EU-ja na zdravstvene krize.

Tri polja ukrepanja: prepoznavanje različic, pospešitev prilagojenih cepiv in krepitev proizvodnje
Komisija med ključnimi ukrepi poudarja krepitev pripravljenosti, razvoj cepiv, ki bodo učinkovita v boju z različicami virusa, in krepitev proizvodnih zmogljivosti. V okviru tega podrobneje opredeljuje tri polja ukrepanja: prepoznavanje in analiziranje različic, pospešitev odobritve prilagojenih cepiv in krepitev proizvodnje.

V okviru prizadevanj za izboljšanje prepoznavanja in analiziranja različic predlaga razvoj specializiranih testov za nove različice in podporo genomskemu sekvenciranju v članicah z najmanj 75 milijoni evrov. Pri tem izpostavlja cilj, da je treba zagotoviti petodstotno genomsko sekvenciranje pozitivnih testov. Predlaga tudi 150 milijonov evrov za krepitev raziskav in izmenjave podatkov glede različic.

Zagon mreže za klinične raziskave Vaccelerate covid-19: 16 članic EU-ja, Švica in Izrael
Pri tem komisija predlaga zagon mreže za klinične raziskave z nazivom Vaccelerate covid-19, ki naj bi združevala 16 članic EU-ja in pet pridruženih držav, vključno s Švico in Izraelom. Cilj je izmenjava podatkov in postopno vključevanje otrok ter mladih v klinične raziskave. Pospešeno odobritev prilagojenih cepiv naj bi Unija zagotovila na podlagi modela cepiva proti gripi, s spremenjenim postopkom, ki omogoča odobritev na podlagi manj podatkov, ki jih je treba posredovati Evropski agenciji za zdravila (EMA). Predvidena pa je tudi nova kategorija nujne odobritve na ravni EU-ja.

Znanost je prehitela industrijo
Za okrepitev proizvodnje cepiv proti covidu-19 pa bo Unija nadgradila obstoječe pogodbe oziroma sklenila nove pogodbe s farmacevtskimi podjetji glede razvoja novih in prilagojenih cepiv na podlagi financiranja EU-ja. Te nadgrajene in nove pogodbe bodo po navedbah komisije vključevale podroben in verodostojen načrt glede zmožnosti za proizvodnjo cepiv v EU-ju in zanesljiv časovni okvir. To pa naj ne bi preprečilo EU-ju, da po potrebi preuči možnosti virov zunaj EU-ja, če te izpolnjujejo evropske varnostne zahteve. Na vprašanja, zakaj ni bilo za zadostne proizvodne zmogljivosti poskrbljeno prej, pa je odgovorila, da je "znanost prehitela industrijo". Lani se je sprva pričakovalo, da bodo cepiva na voljo aprila, pa je znanost opravila izjemno delo in so bila prej, je dejala.

Moramo se najprej vprašati, zakaj Rusija ponuja cepivo drugim državam, ko pa bi morala najprej pocepiti svoje državljane.

Von der Leynova o ruskem cepivu Sputnik V in "nenavadni" ruski diplomaciji s cepivom

Von der Leyen: Še 300 milijonov odmerkov cepiva Moderne
Von der Leynova je sporočila, da je Evropska komisija potrdila drugo pogodbo z ameriškim farmacevtskim podjetjem Moderna za dodatnih 300 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. EU je po njenih besedah do danes prejel okoli 33 milijonov odmerkov cepiv, 22 milijonov ljudi je dobilo vsaj en odmerek, od tega sedem milijonov dva.

Pri Moderni so pojasnili, da je Evropska komisija kupila dodatnih 150 milijonov odmerkov, ki bodo dobavljeni v tretjem in četrtem četrtletju letošnjega leta, pogodba pa vključuje možnost nakupa dodatnih 150 milijonov z dobavo v letu 2022. "Cenimo zaupanje Evropske komisije v Moderno in našo platformo mRNA. Z današnjim nakupom dodatnih 150 milijonov odmerkov in možnostjo dodatnih 150 milijonov je Evropska unija pokazala dolgoročno zavezanost Moderni," je povedal glavni izvršni direktor družbe Stephane Bancel.

S cepivom Pfizerja in BioNTecha se bo do konca leta cepilo najmanj 250 milijonov državljanov Evropske unije. Foto: EPA
S cepivom Pfizerja in BioNTecha se bo do konca leta cepilo najmanj 250 milijonov državljanov Evropske unije. Foto: EPA

Cepivo Sputnik: Zakaj Rusija ponuja cepivo drugim, ko pa bi morala najprej cepiti svoje državljane?
Glede ruskega cepiva Sputnik V pa je von der Leynova dejala, da bi se morali vprašati, zakaj Rusija ponuja na milijone odmerkov cepiva drugim državam, ko pa bi morala najprej pocepiti svoje državljane. "To je vprašanje, na katero bi morali najprej odgovoriti," meni von der Leynova o nenavadni ruski "cepilni diplomaciji".

Ema še ni prejela prošnje za odobritev ne ruskega in ne kitajskega cepiva
Ob tem je zatrdila, da Evropska agencija za zdravila (Ema) za zdaj še ni prejela prošnje za odobritev tega ruskega cepiva. Predsednica komisije je ponovila, da bo moral Sputnik, če proizvajalec zaprosi za odobritev, skozi ves evropski postopek preverjanja, tako kot vsa druga cepiva. Ker se cepivo ne proizvaja v Evropi, pa bodo potrebna tudi preverjanja proizvodnih obratov, je poudarila. Ema prav tako še ni prejela prošnje za odobritev kitajskega cepiva.

Guterres za globalni načrt cepljenja

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres pa je pozval h globalnemu načrtu cepljenja proti covidu-19. Ob tem je opozoril na neenakosti ob začetku cepljenja, ki ogrožajo tako svetovno zdravje kot gospodarstvo.

Guterres je na posebnem zasedanju Varnostnega sveta ZN na ravni zunanjih ministrov, posvečenem cepivom, navedel, da so do zdaj 75 odstotkov odmerkov porabili v le desetih državah, v 130 državah pa se ni cepil še nihče.

"Svet nujno potrebuje globalni načrt cepljenja, ki bi združil vse s potrebno močjo, strokovnim znanjem ter proizvodnimi in finančnimi zmogljivostmi," je pozval Guterres.

Kiriakides: Dodatnih do 300 milijonov odmerkov cepiva podjetij Pfizer in BioNTech
Evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides pa je pojasnila, da je v sredo popoldne podpisala pogodbo o nakupu dodatnih odmerkov cepiva še z ameriškim podjetjem Pfizer in nemškim BioNTechom. "Popoldne bom v imenu Evropske komisije podpisala drugo pogodbo s Pfizerjem in BioNTechom za nakup dodatnih do 300 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. Ta sledi dogovoru, ki je bil dosežen 8. januarja," je tvitnila komisarka.

EK naroča cepivo za vse članice EU-ja
Evropska komisija, ki naroča cepiva proti covidu-19 za vseh 27 držav članic povezave, je tako pri teh dveh proizvajalcih do zdaj naročila skupno 500 milijonov odmerkov cepiva z možnostjo naročila še sto milijonov odmerkov. S cepivom podjetij Pfizerj in BioNTech se bo tako lahko do konca leta cepilo najmanj 250 milijonov državljanov Unije.

Kritike zaradi strategije nabave cepiv
Evropska komisija je tarča kritik zaradi svoje strategije nabave cepiv, ker cepljenje v Uniji poteka precej počasneje kot denimo v Združenem kraljestvu in Izraelu. Pogojno dovoljenje za promet na trgu EU-ja so do zdaj prejela tri cepiva proti covidu-19 – podjetij Pfizer in BioNTech, Moderna in AstraZeneca. Evropska agencija za zdravila trenutno izvaja tudi tekoči pregled cepiva ameriškega podjetja Novavax, v torek pa je prejela vlogo družbe Janssen Pharmaceutica za odobritev cepiva.