EU je določil pet meril, od katerih bo odvisno sodelovanje Unije s talibani. Foto: EPA
EU je določil pet meril, od katerih bo odvisno sodelovanje Unije s talibani. Foto: EPA

Poslanci in poslanke so v današnji razpravi o Afganistanu govorili o tem, kako se odzvati na humanitarno krizo, potem ko so oblast v državi znova prevzeli talibani. Pri tem so pozvali k zaščiti ranljivih, zlasti žensk in otrok, in pomoči tistim, ki želijo zapustiti Afganistan.

Socialdemokratka (S&D) Iratxe García Pérez se je zavzela za vzpostavitev humanitarnih koridorjev za tisoče Afganistancev, ki želijo zapustiti državo, in da se jim priskrbijo humanitarni vizumi. Po njenem prepričanju je treba pokazati resnično solidarnost z ljudmi, ki so pomagali EU-ju.

Zasedanje je potekalo v Strasbourgu. Foto: EPA
Zasedanje je potekalo v Strasbourgu. Foto: EPA

"Ne moremo dovoliti, da dosežki zadnjih dvajsetih let izginejo in ostanejo zgolj spomin," je dejala. Treba je zaščiti ženske in deklice, ki so bile polne upanja, zdaj pa jih navdaja brezup, je povedala poslanka in opozorila, da EU potrebuje skupno zunanjo in varnostno politiko.

Tudi Tineke Strik iz Zelenih meni, da mora EU potegniti nauke iz poloma v Afganistanu in vzpostaviti učinkovito zunanjo politiko. Afganistanci se spopadajo s hudo humanitarno katastrofo in pričakujejo, da jim bomo pomagali. Treba jim je ponuditi humanitarne vizume in omogočiti dostop do humanitarne pomoči, je dejala poslanka in poudarila potrebo po bolj usklajenem delovanju EU-ja.

Pozivi k pomoči in sprejemu beguncev tudi v EPP-ju

Michael Gahler iz Evropske ljudske stranke (EPP) je dejal, da zdaj ni čas za iskanje krivcev za polom v Afganistanu, ampak je treba ponuditi Afganistancem humanitarno pomoč, da bi preprečili morebitno stisko in lakoto. Zavzel se je za pomoč ranljivim skupinam in da se jim omogoči, da pridejo v Evropo.

Pri tem se zastavlja tudi vprašanje sodelovanja z novo vlado v Kabulu pod vodstvom talibanov. Po njegovem mnenju, kar je sicer tudi stališče več drugih poslank in poslancev, se je treba pogovarjati s talibani, vendar brez njihovega formalnega priznanja.

V razpravi je sodeloval tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell, ki je ponovil že znano stališče, da prehodna talibanska vlada v Kabulu ni vključujoča in reprezentativna. EU je določil pet meril, od katerih bo odvisno sodelovanje Unije s talibani, vendar pa to še ne pomeni formalnega priznanja, je zatrdil.

Parlament je v povezavi z Afganistanom pripravil posebno resolucijo, o kateri bo glasoval v četrtek.

Donatorji zbrali več kot milijardo evrov za Afganistan