Nasilje v Palestini je v zadnjih dneh terjalo že več kot 100 nedolžnih žrtev. Foto: EPA
Nasilje v Palestini je v zadnjih dneh terjalo že več kot 100 nedolžnih žrtev. Foto: EPA

Zavzemamo se za narodno enotnost Palestincev in ostro nasprotujemo dogodkom zadnjih dni.

Iz izjave Arabske lige
Kaled Mašal
Vodja Hamasa v izgnanstvu, Kaled Mašal, se je zavzel za sodelovanje s predsednikom Abasom. Foto: EPA
Na palestinskih ozemljih napeto

Pripadniki gibanja Brigade mučenikov Al Akse, ki je skrajna oborožena skupina Fataha, so sporočili, da je njihov cilj odgovoriti na Hamasov prevzem nadzora nad Gazo in prevzeti nadzor nad vsemi Hamasovimi ustanovami na Zahodnem bregu. Veliko javnih uslužbencev, povezanih s Hamasom, zaradi strahu sploh ni zapustilo svojih domov.

V Gazi, ki jo že od četrtka nadzira Hamas, je medtem množica vdrla v hišo nekdanjega palestinskega predsednika Jaserja Arafata in jo izropala, sicer pa so se razmerev Gazi za malenkost umirile.

Abas bo imenoval novo vlado
V Ramali na Zahodnem bregu bo danes prisegla nova začasna vlada pod vodstvom Salama Fajada, ki ga je predsednik Abas v petek postavil na mesto začasnega premierja. Fajad je vodil finančno ministrstvo vlade narodne enotnosti, velja pa za zmernega politika, ki ima dobre odnose z zahodnimi vladami. Druge člane začasne vlade naj bi Abas imenoval danes, prisegli pa bodo skupaj z novim premierjem.

Arabska liga podpira Abasa
Zunanji ministri držav Arabske lige so podprli palestinskega predsednika Mahmuda Abasa in ga pozvali, naj s Hamasom vnovič sede za pogajalsko mizo. Arabska liga se je zaradi spopadov in možnih posledic Hamasovega prevzema nadzora v Gazi zbrala v Kairu, kjer so dosedanjega premierja Ismaila Hanijo in predsednika Abasa pozvali, naj se vrneta v okvire zakonitih institucij in skušata skupaj rešiti krizne razmere.

22 držav Arabske lige se je zavzelo za umiritev razmer v Gazi, odločili pa so se tudi, da bodo oblikovali posebno komisijo, ki naj bi preučila razmere na palestinskih ozemljih. Obsodili so zločinska dejanja v Gazi in na Zahodnem bregu, kjer je v zadnjih nekaj dneh umrlo že več kot 100 nedolžnih ljudi, in pozvali k vzpostavitvi razmer pred izbruhom medpalestinskega nasilja brez primere.

Hamas nove vlade ne priznava
Hanija je takoj po imenovanju novega premierja v petek sporočil, da Hamas nove vlade ne bo priznal in da stara vlada ostaja na položaju, Abasovo potezo pa označil za državni udar. Vodja Hamasa v izgnanstvu Kaled Mašal pa je v petek izjavil, da gibanje priznava vodjo rivalskega gibanja Fatah Mahmuda Abasa kot palestinskega predsednika in je z njim pripravljeno sodelovati v dobro palestinskega ljudstva.

ZDA bodo umaknile ukrepe
Ameriški konzul v Ramali Jacob Walles je palestinskemu predsedniku Abasu obljubil, da bo ameriška administracija takoj, ko bo oblikovana nova začasna palestinska vlada, sprostila sredstva za neposredno pomoč Palestincem. Pomoč Zahoda je bila namreč Palestincem odvzeta, ko je oblast v državi prevzelo gibanje Hamas.

Palestinskega predsednika Abasa je podprla tudi bližnjevzhodna četverka (EU, Rusija, ZDA in ZN) in izrazila zaskrbljenost zaradi humanitarnih razmer v Gazi. Kvartet, ki je pozval k končanju nasilja v Gazi, je podprl "nujnost in upravičenost" Abasove odločitve, da razpusti vlado, ki jo je vodil Hamas.

Zavzemamo se za narodno enotnost Palestincev in ostro nasprotujemo dogodkom zadnjih dni.

Iz izjave Arabske lige
Na palestinskih ozemljih napeto